Verden rundt: Bonnie & Clyde-elefanter på fri fod

gettyimages-1232023178
Dette billede er fra cannabisproduktion i Thailand, men snart vil man også finde lovlig produktion af planten i Marokko.
Foto: Thomas De Cian/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

3. juni 2021

Marokko legaliserer medicinsk cannabis
For et par uger siden skrev vi om, hvordan Lesotho som det første afrikanske land har lavet en aftale med EU om lovlig eksport af cannabis.

I takt med at resten af verden åbner op for lovlig produktion af cannabis, følger flere og flere afrikanske lande trop, og senest har Marokko sluttet sig til gruppen af lande. Det nordafrikanske land er i forvejen en af verdens største cannabis-producenter og eksportører af ulovlige biprodukter som hash – i Afrika kun overgået af Nigeria og Etiopien.

Loven blev vedtaget af repræsentanternes hus med 119 stemmer for og 48 imod, 

Brug af cannabisprodukter ”for sjov” vil fortsat være ulovlig i Marokko. Legaliseringen omfatter cannabis-/hampproduktion til medicinsk brug, i kosmetik og til industrielle formål som tekstilproduktion. Det skriver Africanews

I en rapport fra maj 2019 angiver Africa Regional Hemp and cannabis, at Afrika står for 11 procent af det globale marked for cannabis og hamp – det svarer til 37,3 milliarder dollars, mens Asien har den største andel til en værdi af 132,9 milliarder dollars.

Cannabis har været udbredt i Afrika gennem mange hundrede år, hvor planten både har været brugt til medicinske, rituelle og sociale formål. Den dag i dag er en tredjedel af verdens 263 millioner cannabisbrugere afrikanere.

På en strand nær hovedstaden Colombo fjerner militærfolk fra den srilankanske hær vragrester, mikroplast og andet affald fra det forulykkede skib.


Foto: Saman Abesiriwardana/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Den værste miljøkatastrofe i Sri Lankas historie
Srilankanerne kæmper lige nu med en miljøkatastrofe af historiske dimensioner. Et singaporeansk skib brød i brand ud for ørigets kyst den 20. maj og har lige siden lækket massive mængder kemikalier og mikroplast, der flyder direkte ind på landets strande og dræber marineliv.

Den srilankanske flåde har sammen med den indiske kystvagt forgæves forsøgt at slukke branden, men slukningsarbejdet har været udfordret af monsunvinde og den ekstremt brandbare last bestående af 25 tons kemikalier, 28 containere med plastikaffald til at producere plastikposer foruden en tank med 300 tons brændstof.

Konsekvenserne af forureningen er allerede begyndt at vise sig, da døde skildpadder, fisk og fugle skyller op på landets strande sammen med bunker af mikroplast.

Forsøg på at få skibet ud på dybt vand for at minimere skaderne har slået fejl, og skibet er tæt på at synke. Det vil være ”det værst tænkelige scenarie,” siger en miljøforsker til BBC og uddyber:

”Med sin farlige last, salpetersyren, olien og alt det andet vil skibet, hvis det synker, ganske enkelt ødelægge hele havbunden.”

Skibets besætning på 25 mand blev reddet.

Det står ikke for godt til for den vilde bengalske tigerbestand. Her ses et eksempler i Central Zoo i Lalitpur, Nepal.


Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto via Getty Images

Efter 20 år er tiger-krybskytte fanget i Bangladesh
Reddet er også den bengalske tiger. I tyve år har en krybskytte hærget i Bangladesh og dræbt op mod 70 eksemplarer af de stærkt udrydningstruede kattedyr. Nu er han i politiets varetægt.

Habib Talukder – der har fået tilnavnet Tiger Habib – boede tæt ved et stort mangroveskovområde i grænselandet mellem Bangladesh og Indien og var lykkedes med at flygte og gemme sig, hver gang politiet gennemsøgte området. Men efter at have modtaget et tip, kunne politiet endelig slå kloen i krybskytten.

Den 50-årige Tiger Habib var både frygtet og respekteret af de lokale.

”Han er en farlig mand, der på egen hånd slogedes med mama [tiger] i skoven,” siger en lokal mand, der lever af at indsamle honning fra de vilde bier i skoven, til The Guardian, der bringer historien.

Den bengalske tiger-bestand i Bangladesh bestod af sølle 440 dyr i 2004, og faldt drastisk til blot 106 i 2015. Bestanden er siden kravlet op på 119 eksemplarer i 2019, oplyser det bangladeshiske skovdepartement til den britiske avis, takket være en øget indsats mod krybskytteri.

Mens Tiger Habib er trygt bag lås og slå, er en flok vilde elefanter på særdeles fri fod i Kina.

Et luftfoto af den elefantflok, der i flere måneder har hærget igennem det sydvestlige Kina.


Foto: He Xinwen/VCG via Getty Images

Bonnie & Clyde-elefanter hærger Kina efter flugt fra naturreservat
For et par måneder siden stak 15 vilde elefanter af fra det kinesiske naturreservat, de hidtil havde boet i, og har siden spredt skræk og rædsel i den sydvestlige del af landet. De har tilbagelagt cirka 500 kilometer og på deres vej smadret marker og landsbyer – ødelæggelserne løber op i 1,1 millioner dollars.

En ekspert i asiatiske elefanter siger til det statsejede kinesiske medie Xinhua, at det er den længste distance, vilde elefanter nogensinde har tilbagelagt i Kina, og skylder skylden på flokkens leder, der sikkert ”er uerfaren og har ledt hele flokken på afveje.” Det skriver Deutsche Welle.

Onsdag den 2. juni var Bonnie & Clyde-elefangerne angiveligt kun 20 kilometer fra Kunming, Kinas ”panda-hovedstad” og hjem for syv millioner mennesker. Det er i øvrigt Kunming, der i oktober lægger kulisse til FN-topmødet om biodiversitet, hvor verdens nationer skal vedtage mål for naturen frem til 2030.