Ny regering i Haiti
En bølge af vold tvang den haitianske regering til at gå af onsdag den 14. april, skriver France24. Den nu afgående premierminister, Joseph Jouthe, havde blot siddet på posten i et år, men den voldsomme vækst i kriminalitet og en stigende utilfredshed med statens håndtering af kriminalitet blandt befolkningen har nu ført til regeringens opløsning.
Beslutningen blev annonceret i kølvandet på kidnapningen af fem præster og to nonner samt et angreb på et børnehjem, hvilket har fået Haitis ærkebispedømme til at udtale, at samfundet er ”nedsteget i helvede”.
Haitis præsident, Jovenel Moïse, accepterer regeringens beslutning og skriver på Twitter, at opløsningen vil “gøre det muligt at adressere Haitis problemer med kriminalitet”.
Joseph Jouthe har ikke udtalt sig yderligere om årsagen bag regeringens opløsning, men udover den øgede kriminalitet var landet præget af politisk uro, der bunder i et planlagt præsidentvalg i 2016, som blev aflyst på grund af mistanke om snyd.
Præsident Moïse blev valgt igen et år senere og fastholder derfor, at hans præsidentperiode, der i Haiti er er på fem, først udløber den 7. februar 2022 – modstandere hævder derimod, at perioden sluttede den 7. februar i år, 2021.
Vulkanudbrud på St. Vincent
Øboerne på St. Vincent & Grenadinerne blev fredag den 9. april ramt af et vulkanudbrud. Vulkanen La Soufrière har ellers været inaktiv siden 1979, men er vågnet op til dåd og har efterladt et gråt tæppe over øen. FN vurderer at omkring 20.000 indbyggere har brug for humanitær hjælp. Mange har været nødsaget til at flygte fra den nordlige del af hovedøen, hvor La Soufrière ligger, og som derfor er hårdest ramt, og søge i sikkerhed på resten af øen samt på nærliggende krydstogtskibe.
Trods den åbenlyse fare har flere beboere valgt ikke at forlade deres hjem i det ramte område.
“Jeg beder jer: Flygt. Vi nærmer os et tidspunkt, hvor det ikke længere er muligt,” sagde premierminister Ralph Gonsalves ved et pressemøde søndag den 11. april.
Richard Robertson, seismolog tilknyttet Det Vestindiske universitet, udtaler ved samme pressemøde, at vulkanens aktivitet følger samme mønster som ved udbruddet i 1902, som endte med at koste 1600 mennesker livet. Det tyder desværre på, at dette udbrud vil forværres, før La Soufrière atter falder til ro, lød det fra Robertson.
De giftige og glohede gasarter udledt af vulkanen er, ifølge seismologen, den største trussel for øboerne. FN har igangsat et større nødhjælpsarbejde i løbet af weekenden, og de lokale myndigheder har etableret 78 midlertidige nødhjælpslejre.
Tusinder af venezuelanere sendt på flugt
Mellem 5.000 og 10.000 venezuelanere er flygtet over grænsefloden Arauca til Colombia fra det sydvestlige Venezuela. Det sker, efter voldsomme kampe mellem tidligere medlemmer af den colombianske oprørsgruppe FARC og den venezuelanske hær brød ud den 21. marts.
Regimet i Venezuela hævder, at operationen er en offensiv mod narkosmuglere, men noget tyder på, at dele af Venezuelas hærstyrker i virkeligheden kæmper om kontrollen med et område, hvor lukrativ narkosmugling, ulovlig guldminedrift og menneskehandel finder sted. Flere medier har rapporteret om den venezuelanske hærs kriminelle aktiviteter i området, og selve præsident Nicolás Maduro er i USA anklaget for sin rolle i en international smuglerring.
Rocio San Miguel, en ekspert i det venezuelanske militær, forklarer til det colombianske medie El Tiempo, at den venezuelanske militære offensiv sandsynligvis skal tolkes som en territorial strid i et område med stor kriminel aktivitet, og som er delt op blandt forskellige alliancer. Ifølge Rocío San Miguel bekæmper hæren en fraktionsgruppe af FARC som, efter alt at dømme, har valgt at gå imod den venezuelanske hærs kontrol af området.
Langs de fleste flygtninge er endt i Arauquita, en lille colombiansk by på den anden side af Arauca-floden. Colombia har anmodet FN om nødhjælp til de mange venezuelanere, som huses i tilfældigt opståede lejre i den lille by.