Verden rundt: Ud med monarken og ind med museum over slavehandel – og andet nyt

Jimmy Lai, grundlægger af det nu nedlagte medie Apple Daily, ankommer til appeldomstolen i Hong Kong den 9. februar 2021. Nu har han netop fået en ny dom oven i den gamle.
Foto: Anthony Kwan/Getty Images
Gerd Kieffer

10. december 2021

Tre domme til demokratiaktivister i Hong Kong

Tre demokratiaktivister i Hong Kong er i den forgangne uge fundet skyldige i sidste år at have deltaget i en forbudt mindehøjtidelighed for massakren på den Himmelske Freds Plads i Beijing, Kina. Her angreb militæret den 4. juni 1989 studenter, der i månedsvis fredeligt havde demonstreret med krav om demokratiske reformer – man formoder at flere tusinde mistede livet.

De tre dømte er tidligere journalist Gwyneth Ho, menneskerettighedsadvokat Chow Hang-tung og den 74-årige mediemogul Jimmy Lai. Alle tre sidder i forvejen bag tremmer for at have forbrudt sig mod den nye sikkerhedslov.

I årevis var mindehøjtideligheden for massakren ellers et tilløbsstykke og en tydelig markør for forskellen mellem Hong Kong, der er en administrativ region med udbredt selvstyre under Kina, og Fastlandskina, hvor enhver nævnelse af massakren er forbudt. De sidste to år har højtideligheden dog været forbudt.

Tidligere er 16 aktivister idømt mellem 6-10 måneders fængsel for at have deltaget i samme højtidelighed som Lai, Ho og Hang-tung. Det skriver The Guardian. BBC oplyser, at Lai fik 14 måneders fængsel.

Og dom til Aung San Suu Kyi

Også Aung San Suu Kyi, afsat leder i Myanmar, har i den forgangne uge modtaget en dom. Den lød på fire års fængsel.

Hun blev dømt for at opildne til oprør mod militærjuntaen, der tog magten i Myanmar ved et kup den 1. februar og afsatte Suu Kyi og den demokratisk valgte regering, og for at overtræde landets coronarestriktioner under sin valgkamp i efteråret 2020. Det skriver DR

Sagen er blot den første af i alt 11 sager, der vil blive rejst mod Suu Kyi. Selv erklærer hun sig uskyldig i alle anklager.

Mia Mottley, premierminister i Barbados, ankommer den 29. november til den ceremoni, hvor landet officielt overgik til at være en republik. Foto: Toby Melville – Pool/Getty Images

Barbados vil anlægge et museum over den transatlantiske slavehandel

Næppe havde den lille ø-stat Barbados gjort sig fri af det britiske monarki og blev en republik, før landets premierminister kom med en ny udmelding. Mia Mottley, der fik masser af positiv omtale for en tale under det nyligt afholdte klimatopmøde i Glasgow, har annonceret, at landet vil bygge et museum over den transatlantiske slavehandel, som vil rumme den største samling af britiske slaveoptegnelser uden for Storbritannien.

“I denne uge stævnede Barbados ud på en ny del af rejsen. Den vigtigste gave, vi kan give vores folk og vores børn lige nu, er en følelse af tillid og en forståelse af, hvem vi er,” lød det fra premierminister Mottley ifølge britiske The Independent.

Selve museet skal tegnes af den ghanesisk-britiske arkitekt Sir David Adjaye og forventes at stå færdigt i 2025.

Luften er værre indenfor end udenfor i Delhi

Et nyt studie har fundet alarmerende høj indendørs forurening i Indiens hovedstad Delhi. Niveauet af de såkaldte PM 2,5-partikler, der skader lungevæv, var ”væsentligt højere” end, hvad statens systemer målte udenfor. Det skriver BBC

Læs også: Indien holder fast i kul trods massiv luftforurening

Studiet, der er lavet af Energy Policy Institute at the University of Chicago (EPIC), har undersøgte tusindvis af hjem på tværs at socioøkonomiske skel i årene mellem 2018-2020. Udover det høje niveau, fandt forskerne også, at forskellen på luftforskellen i rige og fattige hjem kun var 10 procent, skønt at det var 13 gange mere sandsynligt, at der var luftrensere i de mere velstillede hjem.

“I Delhi er bundlinjen, at om man er rig eller fattig; ingen får lov at indånde ren luft,” sagde Dr. Kenneth Lee, den ledende forfatter af undersøgelsen og kaldte forureningsproblemerne ”en kompleks ond cirkel.”

Chimamanda Ngozi Adichie, nigeriansk forfatter, er en af de 100 kvinder på BBCs 2021-liste over 100 inspirerende og indflydelsesrige kvinder. Foto: Leonardo Cendamo/Getty Images

Kvinder, der sparker røv

I denne uge har BBC udgivet sin 2021-liste over inspirerende og indflydelsesrige kvinder fra hele verden – 100 styks i alt.

På listen er notabiliteter som pakistanske Malala Yousafzai, der som 17-årige i 2014 blev den yngste nogensinde til at modtage Nobels Fredspris for sin kamp for all børns ret til at gå i skole, den prisbelønnede nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adiche og Najla Elmangoush, der er Libyens første kvindelige udenrigsminister foruden at være advokat og diplomat.

Men en ting gør sig gældende for dette års liste: Halvdelen kvinderne er afghanere.

”Talibans genopståen i august 2021 har ændret millioner af afghaneres liv – piger er blevet udelukket fra ungdomsuddannelser, ministeriet for kvindeanliggender er blevet opløst, og kvinder har i mange tilfælde fået besked på ikke at vende tilbage til deres arbejde. Dette års liste anerkender omfanget af deres [de afghanske kvinder, red.] mod og det, de har opnået, netop som de tvinges til at nulstille deres liv,” skriver BBC.

Flere af de afghanske kvinder optræder uden billede og under pseudonym af sikkerhedsmæssige årsager