Vi køber ulovligt træ på trods

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En vejledning fra miljøministeren om offentlige myndigheders indkøb af træ til byggerier får tommelfinger ned fra miljøorganisationer.

Den er frivilig, uambitiøs og betyder indkøb af store mængder illegal træ for skatteborgernes penge, mener miljøorganisationerne, Nephentes og WWF (Verdensnaturfonden)

TANKEN GOD, PRAKSIS NOGET ANDET
Miljøministeren har lanceret en vejledning, som skal få offentlige indkøbere til at stoppe med at købe ulovligt og ubæredygtigt træ til alt fra gulve, møbler og døre til byggematerialer og havneanlæg.

Vejledningen er stærkt kritiseret af Nepenthes og WWF Verdens-naturfonden, som mener at en frivillig vejledning er alt for uambitiøs og ikke bliver anvendt i praksis.

UNDERBYGGET AF ANALYSE
I en undersøgelse, som CASA har lavet på vegne af WWF og Nepenthes, giver de offentlige indkøbere miljøorganisationerne ret.

De peger på manglende lovkrav som en af de vigtigste barrierer for, at kommunen køber mere certificeret træ.

ULOVLIGT TRÆ FOR SKATTEPENGE
– Rapporten understreger, at hvis man ikke laver bindende regler, bliver miljøet konsekvent nedprioriteret i forhold til pris og kvalitet. Konsekvensen er, at der i dag bliver indkøbt store mængder illegalt træ for skatteborgernes penge, siger Lasse Juul Olsen fra WWF.

– Ministerens nye frivillige vejledning er dømt til at fejle, præcis som den gamle frivillige vejledning gjorde. Det er jo åbenbart kun miljøministeren selv som tror at hun kan rykke noget med en ny frivillig vejledning, siger næstformand i Nephentes, Jakob Ryding.