Redaktionens note:
Siden interviewet fandt sted har Swazilands konge meddelt, at han ikke vil mødes med PUDEMO-medlemmer eller repræsentanter fra fagbevægelsen.
Den 25. september var der forsat ikke fastsat en dato for et møde med kongen. Forsøget på at få et møde i stand med med kongen, faciliteret af Commonwealth, har stået på i næsten et år.
Mandatet for Commonwealth’s engagement i Swaziland er ikke kendt. Ligeledes er der ikke kommet oplysninger fra Commonwealth om hvad der skal ske, hvis eller når der har været et møde med kongen.
Swaziland har været et enevældigt kongedømme i over fire årtier, efter at landet blev uafhængigt fra kolonimagten Storbritannien i 1968. Men nu bliver landets enevældige konge Mswati III presset af både landets demokratibevægelse, Commonwealth og EU til at diskutere demokratiske reformer.
”Kongen mener at vi prøver at ødelægge landet, men hvis og når vi får mulighed for at tale med ham, vil han få at vide hvad folket ønsker”, siger Mario Masuku, der er præsident for Swaziland største politiske parti, PUDEMO.
PUDEMO er, som alle politiske partier i Swaziland, forbudt, og alle der offentligt støtter partiet risikerer lange fængselsstraffe eller tæv af politiet. Masuku sad selv varetægtsfængslet i næsten et år for at sige ”viva PUDEMO” i en først maj-tale. Han risikerer 15 års fængsel.
Starten på dialog?
Alligevel, eller måske netop derfor, bliver Mario Masuku modtaget med åbne lande i demokratiske lande som Danmark. Han har blandt andet mødt borgmestre fra København og Gladsaxe og flere MF’ere, da han var på besøg i Danmark under kommunalvalget i 2013, og Mogens Lykketoft, der flere gange har udtrykt støtte for Masuku og hans kamp for demokrati.
Resultatet af dialog og senere forhandlinger skal dog føre til frie og demokratiske flerpartivalg
Desuden har især EU og Commonwealth valgt at lægge et stigende pres på Mswati, for at han skal starte en demokratiseringsproces i Afrikas sidste enevældige monarki.
Commonwealth har sagt til kongen, at mange i Swaziland er utilfredse med hvordan landet regeres. Kongen bad om et møde med civilsamfundet, som vi tror, kan være starten på en egentlig dialog”, siger Mario Masuku.
Krav til kongen
Men ligegyldigt hvordan og hvornår sådan et møde finder sted, har PUDEMO flere krav, hvis de officielt skal mødes med kongen.
”Kongen må skriftligt forpligte sig til dialog. Alle love der hindrer fremskrift og dialog skal ophæves. Politiske partier skal gøres lovlige. Overgreb på politiske aktivister og menneskerettighedsforkæmpere må stoppe. Politiske flygtninge skal have lov at vende hjem. Og kongen må afgive sin enevældige magt”, siger Mario Masuku.
Han håber på, at PUDEMO rent faktisk kommer til at tale med kongen, og at den dialog der kommer ud af et sådant møde, vil være med til at kunne skabe de nødvendige fremskridt i et land, hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen.
”Resultatet af dialog og senere forhandlinger skal dog føre til frie og demokratiske flerpartivalg”, insisterer Masuku.
Demokrati skal medføre forandringer
Hvis PUDEMO i fremtiden vinder et demokratisk valg og danner regering, skal der ske store forandringer i Swaziland.
”Nogle af de umiddelbart vigtigste ting vi skal forsøge at takle er jordreformer, sundhedspolitik og miljøpolitik”, siger Mario Masuku.
”I Swaziland ejer kongen al jorden, og folk der dyrker den bliver smidt væk fra den, hvis kongens høvdinge befaler det. Folket skal eje deres egen jord”, siger han.
”Sundhed er et ligeså stort problem. Mange mennesker lider af ellers helbredelige sygdomme som tuberkulose, men der hvor jeg kommer fra, for at tage et eksempel, ligger den nærmeste sundhedsklinik over ti kilometer væk”.
Og miljøet og klimaet er en utrolig vigtig problemstilling, der spiller ind på det hele, siger Masuku.
”Der bliver slet ikke gjort noget for miljøet, sådan som det er nu. Men før vi starter en industrialisering i Swaziland, må vi sørge for at tænke ting som biodiversitet og den globale opvarmning ind i vores politikker. For vores egen skyld, men også for vores børn og børnebørns skyld”, siger han.
Lang og snørklet vej
Før PUDEMO får magt som de har agt, ligger der dog uden tvivl en lang og snørklet vej, hvor dialog, forhandlinger og forandringer ikke kommer af sig selv. Og selvom der for tiden er mere pres på kongen end måske nogensinde før, er Mario Masuku derfor kun delvis optimistisk.
”Det siges at magt korrumperer og total magt korrumperer totalt. Og vores konge elsker sin autoritet og magt, og de enorme resurser dette giver ham, over alt andet. Det bliver derfor rigtigt svært at få han til at give alt dette fra sig”, siger han.