Det er udenrigsminister Lene Espersen og hendes afghanske kollega Zalmai Rassoul enige om:
At der skal findes en forhandlingsløsning i Afghanistan. Og at Taleban bliver slemt skuffet, hvis de satser på, at krigen kan vindes, når de udenlandske kamptropper er trukket ud af landet.
I et interview med Berlingske Tidende den 12. januar fremhæver de to ministre, at det internationale samfund ikke signalerer at ville forlade Afghanistan.
Den militære tilstedeværelse nedtrappes i takt med, at de afghanske styrker i stigende grad bliver i stand til at varetage landets sikkerhed.
Desuden vil den militære træning af de afghanske styrker fortsætte ligesom en omfattende genopbygningsindsats vil finde sted.
Udenrigsminister Lene Espersen, der talte med Zalmai Rassoul under dennes besøg i Danmark, siger i interviewet, at der ikke er en exitdato, og at afghanerne ikke vil blive overladt til sig selv. “Talebanerne kan ikke bare vente os ud. Så bliver de meget gamle og lette at besejre”.
Men vil Taleban forhandle? Officielt vil Taleban først overveje forhandling, når de udenlandske styrker har forladt landet, og selvom en gruppe inden for Taleban skal være parat til at acceptere en gradvis tilbagetræking, er der ikke rettet an ved forhandlingsbordet. Så langt fra.
Til gengæld fremhæver den afghanske udenrigsminister i interviewet, at der er seriøse drøftelser med både den pakistanske regering og det pakistanske militær. ” For første gang taler vi for alvor business med dem”. Pakistans aktive deltagelse i en fredsproces anses for afgørende.