Efter anklager fra det amerikanske nyhedsmedie BuzzFeed News om, at WWF har støttet og samarbejdet med parkvagter, der har tortureret og dræbt for at beskytte nationalparker og truede dyr mod krybskytteri, har WWF igangsat en uafhængig undersøgelse.
I USA har flere ambassadører trukket sig fra deres post efter anklagerne, men organisationens danske afdelinger siger til Globalnyt, at de ikke har mærket lignende konsekvenser.
”Vi har ikke haft nogle medlemmer, der har meldt sig ud og heller ikke donorer eller ambassadører, der har trukket sig,” siger Jacob Fjalland, international programchef hos WWF Danmark.
Han slår samtidig fast, at ingen af BuzzFeeds anklager, om at WWF-støttede parkvagter har tortureret og dræbt civile, er blevet finansieret gennem WWF Danmark.
”Der er ikke brugt danske støttekroner til nogen af de områder og indsatser, der er under anklage, og vi har ikke grund til at tro, at der er andre steder, hvor danske penge er gået til noget i den stil,” siger Jacob Fjalland.
Anklager skal undersøges
WWF Danmark bakker desuden op om den uafhængige undersøgelse, WWF har igangsat.
”Vores internationale kontor er i gang med at undersøge, hvad der er op og ned i forhold til WWFs rolle og forbindelse til de her hændelser. Det er noget, vi tager rigtigt alvorligt,” fortæller Jacob Fjalland og uddyber:
”Hvis der på nogen måde har været en brist i WWF Internationals opfølgning eller engagement i det her, så skal det have konsekvenser,” lyder det fra Fjalland. Han vil dog ikke komme nærmere ind på, hvilke konsekvenser, det kan få, da det afhænger af, hvad den uafhængige undersøgelsen viser.
”Det er klart, vi vil handle, hvis vi finder ud af, at der er noget, der ikke har været, som det skal være. Eller hvis WWF har spillet en rolle, som ikke er i tråd med vores retningslinjer, så skal vi handle på det,” siger Jacob Fjalland.
Tortur og drab er aldrig acceptabelt
BuzzFeed News har beskrevet, hvordan civile fra lokalbefolkningen i områder omkring nationalparker i Nepal, Indien, Cameroun og den Centralafrikanske Republik er blevet anholdt, tortureret og dræbt, fordi de var mistænkt for at være krybskytter. Det er især det øgede antal af krybskytter i afrikanske og asiatiske nationalparker, der har ført til flere bevæbnede vagter og en yderst hård våbenpolitik i kampen med at beskytte truede dyr fra at uddø.
Ifølge Institut for Menneskerettigheder strider disse handlinger imod grundlæggende menneskeretlige principper.
”Det er naturligvis ikke i orden at slå mennesker ihjel for at beskytte dyr og naturen. Det afspejler sig også helt tydeligt i WWFs menneskerettighedspolitik,” siger Eva Grambye, vicedirektør hos Institut for Menneskerettigheder.
Korruption gør naturbeskyttelse svært
Korruption besværliggør imidlertid WWFs arbejde med at beskytte truede dyr og samtidig leve op til menneskerettighedsprincipperne, fordi korruption har større magt end demokrati i mange af de områder, WWF støtter. Netop derfor er det ekstra vigtigt at have øje for, at menneskerettighederne ikke bliver krænket.
”Når man som WWF arbejder i en kontekst, hvor det er velkendt, at der er et anspændt forhold mellem lokalbefolkningen og parkvagterne, og hvor der i øvrigt er flere eksempler på brutal magtanvendelse, er det vigtigt, at man som organisation lever op til sine egne principper og er ekstra opmærksom på, at menneskerettighederne ikke krænkes,” siger Eva Grambye.
Jakob Fjalland forklarer, at WWF har en række mekanismer, som netop skal forhindre hændelser som dem, organisationen er blevet anklaget for af BuzzFeed.
”En meget væsentlig tilgang i vores arbejde med at sikre, at menneskerettighederne ikke bliver krænket, er at samarbejde med lokalbefolkningen i og omkring de områder, som vi arbejder for at beskytte – og vi har løbende interne og uafhængige evalueringer af vores indsatsers påvirkning lokalt,” siger Jacob Fjalland.
Samarbejdet inkluderer lokalbefolkningen, lokale myndigheder såvel som erhvervslivet, fordi der er mange interesser knyttet til naturområder med høj biodiversitet, artsmangfoldighed og truede dyr. Det er de faktorer, der afgør, hvor i verden WWF vælger at sætte ind.