WWF: Ny nationalret kan føre til rydning af regnskov

Forfatter billede

Stegt flæsk er Danmarks nye nationalret. Det kan være problematisk, hvis man kigger bag værdikæden for svineproduktionen, påpeger WWF Verdensnaturfonden. Foder til grise er nemlig den globalt set største årsag til skovrydning og naturødelæggelse i troperne.

Hos WWF er de ikke entydigt begejstrede for Danmarks nyudnævnte nationalret. For at få 1 kg flæsk bruges ca. ½ kg importeret sojafoder, der hovedsageligt importeres fra Sydamerika.
 
“De danske konventionelle svin fodres årligt med 1,5 mio. tons soja, som dyrkes især i  Brasilien, Paraguay og Argentina. Dansk svinelandbrug lægger i Sydamerika beslag på et areal næsten så stort som Sjælland i et sojalandbrug. Det truer sjældne lavlandsskove og de dyre- og plantearter, der lever her,” udtaler generalsekretær hos WWF Verdensnaturfonden Gitte Seeberg og forsætter: 

“De miljø- og naturmæssige konsekvenser i Sydamerika som følge af blandt andet den danske svineproduktion er i  dag så omfattende, at svinebønderne i Danmark bør bakke op om  miljørigtig og ansvarlig soja her og nu. Det kan lade sig gøre, og ansvaret er deres!” 

At det kan lade sig gøre, er Sverige et godt eksempel på. Her har svineproducenter, supermarkeder og andre taget konsekvensen og lavet en national erklæring om, at den soja, som grisene skal fodres med, skal være produceret under ansvarlige forhold. 

Det vil sige, at sojaen ikke har været medvirkende til ny afskovning eller ødelæggelse af værdifulde naturområder. Desuden skal fx de værste sprøjtemidler udfases og der indføres forbud mød børne- og tvangsarbejde og rimelige lønninger til markarbejderne.
 
Fødevareøkonommisk Institut på Københavns Universitet har i 2013 beregnet, at det vil koste omkring 1 øre(!) mere per kg svinekød, hvis dansk svinelandbrug gik med på de miljøvenlige krav, som man har gjort i Sverige. Indtil videre har de danske konventionelle svineproducenter sagt nej. Gennem Fødevarer & Landbrug har de indtil videre afvist at sikre, at 5 af vores 8 nye nationalretter, der indeholder svinekød, giver en bedre smag i munden.
 
“Konsekvenserne er alvorlige, og det er ærgerligt, at L&F ikke vil sikre, at hele Danmark kan spise den nye nationalret med en god smag i munden.” afslutter Gitte Seeberg. 

 

Læs seneste soja rapport fra WWF her 

Kilde: WWF Verdensnaturfonden