Årets forfatter-komét på den hjemlige boghimmel, den unge dansk-palæstinensiske digter, Yahya Hassan, har for første gang været i Palæstina. Her læste han op af sin digtsamling på engelsk for en håndfuld inviterede palæstinensere i en lille cafe i en forstad til den bibelske by, Betlehem. Besøget endte dog med en knivjagt.
Det skete som optakt til den palæstinensiske litteraturfestival PalFest, hvor fire anerkendte danske forfattere, Hanne-Vibeke Holst, Yahya Hassan, Janne Teller og Martin Glaz Serup tilbragte fem dage på Vestbredden fra onsdag den 29. maj til mandag den 2. juni.
Besøget var anden del af forfatterudvekslingen “Grænseløse Ord”, som er koordineret af Det Danske Hus i Palæstina (DHIP), skriver DHIP i en pressemeddelelse tirsdag.
Her mødte de flere palæstinensiske forfattere, bl.a. Nathalie Handal, og Najwan Darwish, som besøgte Danmark i oktober i fjor.
Samtidig var flere inviteret til at læse højt under dette års palæstinensiske litteraturfestival, PalFest, til arrangementer i Betlehem, Jerusalem og Ramallah.
Formålet med forfatterudvekslingen var at dele inspiration og diskutere forfatteridentitet. I løbet af forfatternes besøg blev de introduceret til de palæstinensiske livsomstændigheder gennem samtaler med de palæstinensiske forfattere.
“Jeg kommer heller ikke her fra”
Besøget i Palæstina var Yahya Hassans første, og det efterlod et klart indtryk:
“Når jeg har besøgt Libanon ved jeg, at det er lidt dér, jeg kommer fra, men ikke rigtigt. Og Syrien og Jordan kommer jeg heller ikke fra”.
“Og når man så endelig kommer hertil, kommer jeg heller ikke herfra – fordi det er et besat land, og der er nogle andre mennesker, der har det og et andet styre, der har retten til det,” sagde Hassan.
Den 19-årige digters oplæsning var ikke nævnt i programmet for forfatternes Palæstina-besøg, da hans deltagelse blev vurderet til at udgøre en sikkerhedsrisiko, skriver Berlingske mandag.
Derfor blev de danske medier anmodet om ikke at fortælle om hans tilstedeværelse, før den omdiskuterede forfatter var på vej tilbage til Danmark igen.
Hassans kompromisløst ærlige digte om en opvækst med vold og religiøs dobbeltmoral indeholder også skarpe udfald mod islam, og det har ført til flere trusler i Danmark – mere om ham på http://da.wikipedia.org/wiki/Yahya_Hassan
Bogen og debatten om den er fortsat relativ ukendt i Palæstina.
Jagtet med kniv
Ifølge Berlingske fredag fik besøget dog en kedelig afslutning, da Yahya Hassan natten til tirsdag måtte flygte fra en gruppe mænd. En af mændene havde en kniv, fortæller han til avisen.
“På vej ind til et spisested gik jeg forbi en bil med fire-fem voksne mænd. Da jeg er omkring fem meter fra dem, spørger én på arabisk, om jeg er “Yahya fra Danmark”, siger Yahya Hassan til Berlingske.
Da han svarer ja, står en mand ud af bilen og slår ud efter ham. Yahya Hassan når at afværge og løbe væk.
Yahya Hassan understreger, at han blev gæstfrit modtaget i Palæstina under sit ophold, og at han uden problemer har kunnet diskutere sine digtei.
Men overfaldet var ifølge Yahya Hassan religiøst betinget: “Manden, der slog ud efter mig, kaldte mig vantro og bandede, så det var noget religiøst”.
Hanne-Vibeke og en begejstret direktør
Hanne-Vibeke Holst læste højt fra sin roman “Undskyldningen” til festivallens officielle åbning i Ramallah lørdag den 31. maj.
”Man får meget ud af at udveksle verdenssyn. Konflikten her er blevet beskrevet journalistisk i årtier, men for at forstå betingelserne for et besat folk – hvordan det er at være underlagt konflikten og konstant uretfærdighed – skal man gå til kunsten”.
“Her har du som læser mulighed for at træde ind i andre mennesker – i fiktive karakterer – og se et liv indefra og på den måde lære en politisk realitet at kende,” udtalte hun efterfølgende.
DHIP-direktør Karen Nordemann er begejstret over forfatterudvekslingen:
”Det Danske Hus i Palæstina skaber samarbejder mellem fagfolk fra Danmark og Palæstina, for at de kan udforske vore ligheder og forskelle. Dette udvekslingsprojekt bringer en yderligere dimension på grund af de offentlige højtlæsninger, som foregår foran et større publikum både i Danmark og Palæstina,” siger hun.
Projektet er blevet til i samarbejde mellem Det Danske Hus i Palæstina, PEN Danmark, PalFest, Det Kongelige Bibliotek og Den Sorte Diamant. Projektet er støttet af Center for Kultur & Udvikling og Danida.
Om Det Danske Hus i Palæstina (DHIP)
Det Danske Hus i Palæstina er en non-profit NGO, der står for faglig og kulturel udveksling mellem danskere og palæstinensere.
Huset, som ligger i Ramallah, stræber efter at være en kreativ og inspirerende platform, der forbinder danskere og palæstinensere gennem udvekslingsprojekter, kulturelle aktiviteter og meget mere.