22 millioner mennesker i risiko for at sulte ihjel på Afrikas Horn

En 1-årig dreng lider af omfattende underernæring på et hospital i Etiopien.


Foto: UNICEF/Ismail Taxta
Morten Scriver Andersen

23. august 2022

Antallet af mennesker, som er i risiko for at dø af sult på Afrikas Horn er steget til 22 millioner mennesker, og det tal står ifølge FN’s Fødevareprogram (WFP) til at stige yderligere.

Krisen i de østafrikanske lande Etiopien, Kenya og Somalia skyldes i høj grad udbredt tørke. Fire sæsoner med svigtende regn har resulteret i døde kvæg, forfejlet høst og kritisk mangel på vand og mad, hvilket har fået over en million mennesker til at forlade deres hjem.

I Somalia lider knap halvdelen af den 17 millioner store befolkningen ifølge WFP af sult. 213.000 af dem er allerede i akut tilstand.

“Folket her har ventet i flere år på regn – men de kan ikke vente mere på livreddende nødhjælp. Verden er nødt til at agere nu for at beskytte de mest sårbare samfund mod truslen om udbredt hungersnød på Afrikas Horn,” siger WFP’s administrerende direktør, David Beasley, der netop har været i Somalia.

“Der er stadig ingen ende i sigte på denne tørke, så vi må skaffe de fornødne ressourcer for at redde liv og forhindre folk i at blive kastet ud i katastrofale niveauer af sult.”

Faldende opmærksomhed efter invasion af Ukraine

I starten af 2022 advarede WFP om, at 13 millioner mennesker på Afrikas Horn befandt sig i akut mangel på mad. Men efter Ruslands krig i Ukraine er midlerne til nødhjælp blevet mindre, mens verdens opmærksomhed har rettet sig væk fra krisen i den østafrikanske region.

Ruslands invasion har også sendt de globale fødevare- og energipriser i vejret og øget omkostningerne for levering af nødhjælp.

WFP forventer, at tørken fortsætter i de kommende måneder, hvor en femte sæson uden regn truer ifølge flere forudsigelser. Organisationen fortæller, at den mangler godt tre milliarder kroner for at imødekomme behovene på Afrikas Horn over de næste seks måneder.