Fagforbundet 3F vil klage til EU-Kommissionen over rederikoncernen A.P. Møller-Mærsk, der beskyldes for at have thailandsk arbejdskraft ansat til meget lave lønninger og hårde arbejdsvilkår. Ifølge Nyhedsbrevet 3F lørdag er de thailandske søfolk ansat til en timeløn på 8,50 kroner. De arbejder 48 timer om ugen og skriver under på strikt at overholde alle ordrer og regler fra Mærsk, mens de er om bord i 5 til 6 måneder. – Det tangerer tvangsarbejde. Mærsk nyder godt af statsstøtte, politisk velvilje og lempelige forhold flere steder i verden. Alligevel hyrer rederiet søfolk til en hyre, der knap kan kaldes lommepenge. Det sker på benhårde vilkår, der er uhørte på europæiske skibe«, siger Henrik Berlau, forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe, i nyhedsbrevet. Søfolkene er ansat via bemandingsfirmaet Thongchak Manning Company i Thailand. Men deres kontrakter giver Mærsk beføjelser som arbejdsgiver. Ifølge Mærsk er der tale om “uegentlige søfarende”, der er ansat af andre end rederen. 3F mener, at de er ansat under en regel, der gælder medarbej-dere i forpagtede butikker, kasinoer og restauranter om bord. 3F mener, at de thailandske kontrakter er i strid med Mærsks egne regler, der tager afstand fra tvangsarbejde og lover fair forhold.
Relaterede artikler
Truslen mod Taiwan er en trussel mod demokratiet
Viggo Fischer, tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti og tidligere formand for Folketingets udenrigsudvalg. Forfatter til bogen ”Kina, den…
Nobels fredspris aktualiserer dansk støtte til forbud mod atomvåben
Der gik mange rygter op til meddelelsen i Oslo i sidste uge om, hvem der ville blive årets modtager af…
FN-forbud mod atomvåben har vind i sejlene
Med Indonesiens, Sierra Leones og Salomonøernes ratifikation af FN’s traktat om forbud mod atomvåben er antallet af lande, der har…
Globalnyt giver danske unge udsyn med ny undervisningsplatform
Mens de fleste unge orienterer sig mod globale trends, drejer størstedelen af omtalen i toneangivende danske medier sig om ganske…
Tre år med Taliban: Afghanistans kvinder fortæller om flugt, modstand, håb og svigt
Tre år efter Talibans totale magtovertagelse i Afghanistan kan landets kvinder se tilbage på en tid, hvor undertrykkelsen kun er…
Efter tre år med Taliban ved roret er Afghanistans fremtid vaklende usikker
I denne uge er det tre år siden, at verden bevidnede Vestens ydmygende exit fra Afghanistan efter årtiers tilstedeværelse. Efter…
Indiens rolle i verden står højt på stemmesedlen ved historiens største valg
Næsten en milliard mennesker har mulighed for at stemme til Indiens parlamentsvalg i år. Inderne sammensætter deres næste parlament, som…
Ny præsident i Taiwan: Rykker kinesisk invasion nærmere efter ”ballademagers” sejr?
Den 13. januar gik vælgerne i Taiwan til stemmeurnerne. Og det var et valg, som omverdenen – i hvert fald…
Verdenskendt forskningsinstitut i København lukker og slukker
Det er en 55 år gammel institution, som 31. december lukker og slukker. Nordisk Institut for Asienstudier – i daglig…
Kultur til din weekend: En hellig håndsrækning til Ugandas børn, poetisk journalistik og stemmer fra Gaza
Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage…
Indien slår tilbage mod Kina i Sydasien
Mens den eskalerende konfrontation mellem USA og Kina dominerer mange udenrigspolitiske debatter, udspiller der sig stille en anden vigtig konflikt…
Migration som en global nødvendighed
Verden har brug for migration. Stadig flere lande er præget af aldring, manglende arbejdskraft og faldende befolkningstal, samtidig med at…