Danske organisationer beder Lidegaard hjælpe menneskeretsforkæmper

Forfatter billede

I januar blev Azza Soliman tilfældigt vidne til politiets nedskydning af en ung kvindelig demonstrant foran den cafe, hvor hun sad med sin familie.

Men da hun gik til anklagemyndigheden for at vidne, endte hun i stedet med selv at blive anklaget for at have deltaget i demonstrationen og for at forstyrre den offentlige sikkerhed.

Andre har tidligere fået op til 15 års fængsel for samme anklager.

Anklaget efter at have vidnet

Dagbladet Information har beskrevet, hvordan Azza Soliman havde overværet nedskydningen af den unge kvindelige demonstrant, Shaimaa al-Sabagh.

Hun tog efterfølgende til den offentlige anklagers kontor for at afgive vidneforklaring.

Her fortalte hun ifølge Information, at hun var ved demonstrationen ved et tilfælde. At demonstrationen var fredelig, højst 30 mennesker med bannere og blomster. At der var langt flere betjente end demonstranter. At betjentene var maskeret, »hvilket indikerede deres slette hensigter«. At skuddene blev affyret i de samme minutter, som demonstranterne råbte revolutionens slogan kampråb: »Brød. Frihed. Retfærdighed.« At politiet angreb optoget og jog demonstranterne ned ad gaden. At det var politiet, der dræbte Shaimaa al-Sabagh.

Efter Soliman havde vidnet, begyndte anklageren at afhøre hende. Han truede hende med, at hun selv kunne blive anklaget for at have demonstreret ulovligt og for at bringe den offentlige orden i fare.

»Det kom bag på mig. Jeg kunne ikke begribe, at anklageren sagde det til mig. Jeg er advokat, jeg ved, at det her ikke er lovligt (anklagerens handlinger, red.),« sagde Azza Soliman ifølge Information.

Dansk samarbejde

Foto: Ane Nordentoft
Azza Soliman er stifter og formand for organisationen Center for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA), som samarbejder med en række danske organisationer under Det Arabiske Initiativ, som er Udenrigsministeriets program for støtte til dansk-arabiske samarbejder.

Anklagerne mod hende er den seneste eskalering af det pres, som regeringen har sat de egyptiske menneskerettighedsorganisationer og demokratiforkæmpere under.

Derfor har Mellemfolkeligt Samvirke, Kvinderådet, Euro-Mediterranean Human Rights Network, Danner og KVINFO i fællesskab med Amnesty International, der også har et samarbejde med CEWLA uden om det Arabiske Initiativ, nu henvendt sig til udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

I brevet opfordrer organisationerne til, at Danmark rejser sagen både over for den egyptiske regering og i EU.

”Et forsat tæt samarbejde på mange niveauer, som Danmark og de andre europæiske lande har med Egypten og er den bedste vej til at påvirke landet i den rigtige retning, mod demokrati, menneskerettigheder og ligestilling,” siger leder af KVINFOs internationale afdeling Katarina Blomqvist.

Azza Soliman og andre vidner har krav på beskyttelse ved lov, og sigtelserne mod dem skal frafaldes, påpeger KVINFO.

Brevet til Lidegaard gør også opmærksom på, at sagen mod hende er udtryk for en generel tendens, hvor basale menneskerettigheder i stigende grad bliver undertrykt.