Andreas Kamm: Flyt midler fra udvikling til nødhjælp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Generalsekretæren for organisationen Dansk Flygtningehjælp foreslår i et interview med Mandag Morgen, at flytte midler fra den danske udviklingsbistand til nødhjælp og stabilisering. Især i Irak, Syrien og nabolande som Jordan og Libanon.

Hermed er han på linje med sin kollage fra Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. I april foreslog han, at flytte to milliarder kroner fra udviklingsbistanden til den humanitære indsats for flygtninge.

Læs også: Røde Kors foreslår at flytte to mia. fra bistanden til at hjælpe flygtninge

Andreas Kamm anser det for usansynligt, at der vil blive afsat flere penge til den samlede bistand og hans konklusion er, at der må rokeres om på fordelingen af midler, for at hjælpe de flere end 50 millioner flygtninge, der er i verden i dag.

“For den nødhjælp, vi laver, er jo også starten på udvikling,” siger han til Mandag Morgen.

Han mener at de danske politikere, virksomheder og aktører på området – herunder Dansk Flygtningehjælp – skal sætte sig sammen for at analyse, hvordan den humanitære indsats og brugen af midlerne bedst organiseres, så både flygtningene og det danske samfund får mest muligt ud af det.

Han vil også effektivisere sin egen organisation, der i forvejen er udnævnt til verdens tredje mest effektive humanitære organisation.

Det skal f.eks. ske ved at samarbejde mere med private virksomheder. Hans ambition er, at Danske Flygtninghjælp skal være lige så effektiv til sit arbejde, som Mærsk er til at håndtere containere.