Det er en fornøjelse af følge tanzanianerne sætte aftryk i min Facebookstrøm med billeder fra køen på valgstederne. Flere stod i kø fra da valgstederne åbnede i morges, og klokken 9 tanzaniansk tid har de første allerede stemt. I følge Africa Research er over 60 procent af de stemmeberettigede under 35 år, mens godt 80 procent er under 45 år.
Stemningen er håbefuld. Håbet om at valget ikke kun afvikles fredeligt, men også om at tanzanianerne vil tage ansvar og bruge valget som afsæt til virkelig forandring, går igen.
“Stemt. Del af en nation med lilla-farvede lillefingre. Stod i køen med alle mine naboer, skopudsereksperten, bogudgiveren, chefen fra benzinstation, avissælgeren, to politimænd, og den gamle kvinde som altid er ved kirken. Alle på samme niveau. De ældste fik lov at stemme først – og de syge – yup, de var også ude at stemme. Det var velorganiseret, og hyggeligt – folk var hjælpsomme med at finde den rette kø. Jeg så kun én person som besvimede i den varme sol. Præsidentielle resultater ude på onsdag!,” skriver Rachel Kessi.
Intens valgkamp og slutspurt
Valgkampen har i store træk forløbet fredeligt, selvom den har været særdeles intens. Mange stiller naturligvis spørgsmål ved om selve afstemningen i dag og situationen op til onsdag, hvor resultatet offentliggøres, vil foregå tilsvarende fredeligt. Ét er sikkert, og det er, at det bliver et af de mest uforudsigelige valgresultater nogensinde i landets 54-årige historie. Optakten har ikke lignet noget nogen har set før.
Jeg har spurgt folk på vej til og fra valgstederne om deres forventninger.
’Lige meget hvem der vinder valget, så vil Tanzania ikke mere være det samme. Status quo (det regerende parti) har lært lektien’ skriver Evarist Kamwaga. Han henviser til hvorledes UKAWA, en koalition af oppositionspartier har formået at udfordre det siddende regeringsparti, Chama Cha Mapinduzi (CCM) i et hidtil uset omfang.
‘Forandring har været et nøgleord gennem hele valgkampagnen, og det bliver interessant at se hvordan denne dagsorden for forandring vil blive gennemført af hvem der end vender. De vigtigste sager for mig, er ungdomsarbejdsløshed og usikkerhed omkring energiforsyning’ skriver Thabit Jacob.
Forandring – ’mabidiliko’ – har været brugt til hudløshed af begge præsidentkandidater. Spørgsmålet er hvad det egentligt betyder, når det kommer til stykket.
’Vil vi walk the talk? Forandring aka MABADILIKO har været slogan og opfordringen til at stemme. Spørgsmålet er om vi som individer er KLAR til at VÆRE denne forandring? Det er mig og dig, der bliver Sorteper. Jeg er ikke sikker på, om vi alle har indset det. Jeg har på fornemmelsen, at vi forventer at forandring bare sker af sig selv. Som en tryllekunst’ skriver Anita Urasa.
Og endelig skriver Seleman Pingoni:
‘Det vigtigste for mig er at taberen indrømmer sit nederlag – lige meget hvem der taber. Det vil sende et signal gennem Afrika om at vi på trods af vores politiske forskelle, så står landet sammen som et og er politisk voksent.
Følger du valget på Twitter, så kig efter disse hashtags:
#uchaguzi2015
#tz2015
#TanzaniaDecides
#TanzaniaVotes
#TZVotes #uchaguzi
Bemærk også at DIIS den 4. november afholder et offentligt møde med fokus på valget. Læs mere her: https://globalnyt.dk/content/tanzania-og-valget-debatmoede-om-udfaldet