Afdøde Jonas Savimbi, der gennem mange år var leder af guerillagruppen og partiet UNITA i Angola, er genopstået som en karakter i et computerspil og det er flere af hans efterladte ikke spor begejstrede for, skriver The Guardian.
Det er i spillet Call of Duty: Black Ops II, som mange spil-interesserede og forældre vil kende til.
For de, der ikke er bekendt med spillet, kan det ganske kort fortælles, at det er et krigsspil, hvor spilleren styrer en enkelt person. Alt hvad der sker i spillet ses fra denne persons synsvinkel.
Savimbi blev dræbt i kamp med regeringsstyrker i 2002. Regeringen udgjordes dengang såvel som i dag af partiet MPLA med José Eduado dos Santos i spidsen. MPLA og UNITA har kæmpet om mgten i landet siden uafhængigheden i 1975 og borgerkrigen er en af de mest blodige i Afrikas historie.
På et tidspunkt gik Sydafrika ind i krigen, for at bekæmpe guerillaer, der kæmpede for et frit Namibia. Sydafrikanerne støttede UNITA sammen med USA. På den anden side gik Cuba ind og støttede MPLA med Sovjetunionen i ryggen. Det var under den kolde krig, hvor de to stormagter udkæmpede flere slag med andre landes soldater som brikker.
Tre af hans børn, der i dag bor i Frankrig. De mener at spillet fremstiller ham som en barbar og kræver en million euro i erstatning, fortæller The Guardian.
I løbet af spillet skal man som spiller hjælpe Jonas Savimbi i kampen mod MPLA. Her ser man bl.a. Savimbi med en granatkaster mens han råber ”fight, my brothers”.
Bl.a. den scene får får ham ifølge anklagerne til at fremstå som en smår begavet type, der bare vil dræbe løs. I virkeligheden, lyder det fra de tre børn, var han en politisk leder og strateg.
Sagen kan virke håbløs og måske endda lidt fjollet med danske øjne. Men den franske lovgivning er relativt streng, når det gælder skildring af både levende og døde personer, hvad enten der i
Spilproducenten Activision afviser dog anklagerne og siger, at de jo netop fremstiller ham som ”en af de gode” og at spillets portræt af ham er fair.