Angola: Homoseksuelle får ret til sexliv

angola_national_assembly_building_19898889148
Angolas parlament (billedet) har vedtaget at afkriminalisere sex mellem personer af samme køn.
Foto: David Stanley (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

24. januar 2019

Nu kan Angolas homoseksuelle dyrke sex uden af bryde landets love. Onsdag vedtog parlamentet – herunder regeringspartiet MPLA – at revidere en lov fra 1886, der forbød ”unaturlig sex”. Loven er historisk er blevet brugt til at retsforfølge homoseksuelle. Det skriver onlinemediet Gay Star News.

Det er allerede forbudt at diskriminere på baggrund af seksuel orientering, når man ansætter folk. Det er dog fortsat ikke muligt at få anerkendt ægteskab mellem to personer af samme køn.

Opblødningen overfor LGBT-befolkningen er ikke helt ny i Angola. I 2018 blev organisationen Iris Angola, der arbejder for LGBT-rettigheder, officielt anerkendt af regeringen.

Loven var et levn fra tiden som portugisisk koloni. Angola blev selvstændig fra Portugal i 1975.

Flertal støtter ny lov

Organisationen ILGA – The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association – undersøgte i 2017 holdningerne til LGBT-personer i en lang række lande – herunder Angola. Her erklærede 61 procent af angolanerne sig enige i, at homoseksuelle bør have samme rettigheder som heteroseksuelle.

Ifølge undersøgelsen er 49 procent af angolanerne meget enige og 12 procent delvist enige i udsagnet ”alle skal have samme rettigheder og ret til beskyttelse – inklusiv folk, der er romantisk eller seksuelt tiltrukket af personer af samme køn”.

20 procent er hverken enige eller uenige mens 15 procent er stærkt uenige og fem procent er delvist uenige.

Fortsat forbudt i mange lande

Ifølge Gay Star News er der fortsat 70 lande, som har love, der forbyder homoseksuel sex. Og som det var tilfældet i Angola handler det ofte love fra tiden under de europæiske kolonimagter.

I 2018 afkriminaliserede den caribiske stat Trinidad og Tobago ligeledes sex mellem personer af samme køn og i Indien blev det afgjorde, at landets love mod homoseksuel sex stred imod grundloven. I begge tilfælde var lovene arvet fra det britiske kolonistyre.

I Indien var det landets højesteret, der traf beslutningen. Også her var sex mellem personer af samme køn historisk blevet kategoriseret som ”unaturlig sex”. Men fremover vil loven kun handle om sex med dyr og sex, hvor en af parterne ikke deltager frivilligt, skrev den indiske avis The Hindu.

I flere andre lande går det dog den modsatte vej i forhold til rettigheder for LGBT-personer.

I Tanzania meddelte guvernøren i storbyen Dar es Salaam, at han ville nedsætte en specialgruppe til at opspore LGBT-personer og anholde dem.