Angola ønsker at forblive fattigt

gettyimages-1202426835
Slumkvarter i Luanda, hovedstaden i Angola
Foto: Luke Dray/Getty Images
Thomas Jazrawi

15. februar 2021

Her i februar skulle Angola officielt opgraderes fra at være blandt de mindst udviklede lande til at være i den lavere middelklasse. Den nye FN-kategorisering er imidlertid blevet udskudt til 2024.

Det skyldes i høj grad, at oliepriserne er faldet betydeligt, og efterspørgslen har været minimal under coronakrisen. Angola er nemlig dybt afhængige af olieindtægter. Derfor sendte landet en anmodning til FN om at udskyde opgraderingen til 2024. Det ønske blev imødekommet.

En repræsentant fra EU lovede fuld støtte til Angola under en session i FN, hvor der var enighed om at støtte landets ønske.

“Vi er opmærksomme på de udfordringer, som Angola står overfor, i dets opgradering fra en status som LDC (Least Developed Countries, red), i særdeleshed diversifikation af økonomien og ulighed,” lød det fra repræsentanten ifølge netmediet Verangola.

Afhængig af olieindtægter
Beslutningen om, at Angola skal kategoriseres på et højere økonomisk niveau, blev vedtaget af FN tilbage i 2016. Det skulle have været en glædelig begivenhed denne februar, men siden da er der sket meget.

Det er særligt faldet i oliepriser, der rammer Angola hårdt. Olien står for en tredjedel af Angolas BNI og mere end 90 procent af landets eksport. Derfor har det stor betydning, når prisen på det fossile brændstof falder markant.

”Jeg tror ikke, at Angola ville være kvalificeret til en opgradering i dag. Covid-19 har blotlagt, at det måske slet ikke var en så god idé med en opgradering,” siger Giza Gaspar Martins, embedsmand i Angolas miljøministerium, til Climate Home

FN har tre kriterier for kategorisering af landenes økonomier: BNI per indbygger, menneskelig kapital samt økonomisk og miljømæssig skrøbelighed. Overstiger et land to af tærsklerne i de tre kriterier, er det muligt at blive opgraderet i systemet. 

Der er imidlertid også ulemper ved at forlade kategorien.

Dels giver den ret til teknisk og finansiel støtte, og derudover er der handelsfordele. EU giver eksempelvis alle LDC-lande adgang til handel uden told under ordningen ”Everything But Arms”.

Læs også: Cambodja mister toldfri adgang til EU for brud på menneskerettighederne

Disse fordele vil Angola miste uden status som et af verdens mindst udviklede lande.

Dyster fremtid for petrostater
Det store spørgsmål er, om det ser bedre ud med Angolas økonomiske situation i 2024. Noget tyder på, at fremtiden ikke er så lys for landet i det sydøstlige Afrika, hvis olie fortsætter med at være hovedindtægten.

Det viser en analyse fra Carbon Tracker, som har kigget på, hvordan den grønne omstilling vil påvirke ”petrostaterne”. Det kan have alvorlige økonomiske konsekvenser for landene, at verden bevæger sig væk fra fossile brændstoffer. Angola er kun overgået af Ækvatorialguinea og Sydsudan, når det gælder afhængighed af olie i Afrika syd for Sahara – lidt over 50 procent af statens indtægter stammer fra energikilden.

”Over 400 millioner mennesker lever i de 19 værst ramte lande, hvor faldende indtægter fra fossile brændstoffer kan få statens indkomster til at falde med mindst 20 procent, hvilket kan føre til besparelser på offentlig service og tab af jobs. Halvdelen lever i Nigeria, hvor et fald på 70 procent i olieindtægter vil beskære de samlede indkomster for staten med en tredjedel. Angola, hjem for 33 millioner, kan tabe over 40 procent i statsindtægter,” lyder det.

Alligevel er Angola med i den globale indsats for at reducere klimaforandringer. I sommer tilsluttede landet sig officielt Paris-aftalen og har lovet at sende en styrket klimaplan til FN inden længe.

Læs også: Afrikas næststørste olieeksportør tilslutter sig formelt Paris-aftalen