Den 13-14. april besøger præsident Enrique Peña Nieto og hans kone Angélica Rivera Danmark. De er officielt inviteret af Kongehuset og den danske regering. I et brev til Hendes Majestæt Dronning Margrethe sendt af herboende mexicanere og den danske gruppe ”Mexicos Venner” udtrykkes stor bekymring over invitationen.
I brevet, som også er sendt til Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Udenrigsminister Kristian Jensen, skriver de:
”En af vores bekymringer går på, at Danmark officielt vil modtage den øverste repræsentant for den mest korrupte regering af OECD-landene. Ydermere vil vi også udtrykke vores indignation og uenighed over invitationen, da både Enrique Peña Nieto og hustruen, er involveret i direkte og indirekte udførsel af korruption og krænkelser af menneskerettighederne i Mexico. Under Enrique Peña Nietos styre har straffrihed og krænkelse af menneskerettigheder hersket, og det kan tilføjes, at den mexicanske regering også trækker tråde ind i den organiserede kriminalitet.
Både nationale og internationale undersøgelser har bevist, at statens medarbejdere udøver deres magt systematisk, uden at følge loven og tier de stemmer, som tør anmelde disse klager.
I Mexico findes et utal alvorlige sager af særlig grov karakter og brud på de demokratiske rammebetingelser hvor regeringen er direkte eller indirekte indblandet. Den lange perlerække af sager har fundet sted under den nuværende regering, og her vil vi ridse nogle af disse sager op. Sagen om de 43 lærerstuderende, som forsvandt for 17 måneder siden. Her er der stærke beviser på, at den mexicanske hær og politiet var direkte involverede i de studerendes forsvinden. Ydermere, er der sagen om den ulovlige anskaffelse af Peña Nietos private bolig “Det hvide hus”, som blev erhvervet under meget mistænksomme omstændigheder (The Guardian 10.november 2015 og New Your Times 22.august 2015). Så kan der nævnes massemordet i Tlataya, hvor den mexicanske hær henrettede 22 mennesker. Over 40 mennesker blev dræbt under en politiaktion i Tanhuato, Michoacan, hvor undersøgelserne af omstændighederne ikke er blevet offentliggjort og ikke én eneste person er blevet anklage. Sagen fra Apatzingan, Michoacan, hvor journalister påstår, at 16 ubevæbnede mennesker blev skudt og dræbt af det føderale politi og andre sikkerhedsstyrker4. Gennem det sidste årti er der blevet dræbt 80 journalister i Mexico og yderligere 17 er forsvundet. Ud over alle disse eksempler, skal det nævnes, at der i nyere tid er forsvundet 24.812 mennesker i Mexico og denne statistik tæller kun til slutningen af 2014, så det reelle tal til i dag er højere.
Vi er dybt bekymret over at Danmark, som et demokratisk land med respekt for menneskerettigheder og som ikke tolererer korruption, vil etablere kommercielle og diplomatiske forbindelser med Mexicos nuværende regering. Vi mener ikke, at den mexicanske regering hverken har opfyldt sit arbejde eller taget ansvar som beskytter af landets interesser alvorligt. Den mexicanske regerings graverende svigt, overtrædelser og manglende regeringsevner er heldigvis begyndt at komme frem i de internationale medier, men vi håber, at dette brev også kan være med til at åbne de danske øjne.
Som mennesker er vi alarmerede over, at økonomiske interesser mellem Danmark og Mexico vægtes højere end menneskerettigheder, og at disse interesser er i skarp kontrast til “The Nordic Chamber of Mexico”–aftalen fra 2010 (PricewaterhouseCoopers (PwC, 2014), hvis formål var at skabe flere handelsmuligheder, men også at fremme handelsværdier, ligesom bæredygtighed, gennemsigtighed, demokrati og nul tolerance overfor korruption.”
Brevet er underskrevet af Conciencia México-Dinamarca, som er en gruppe af danskere og mexicanere som bor, læser og/eller arbejder i Danmark, og som ønsker det bedste arbejdsmiljø for innovation i Mexico, således at der udvikles et bæredygtigt forhold mellem Mexico og Danmark.
Gruppen har sammen med Internationale Forum og Internationalt PEN indkaldt til demonstration på torsdag den 14. april kl. 14-17 på Christiansborg Slotsplads.
Yderligere informationer om de forhold, som bekrives i brevet:
https://drive.google.com/file/d/0B1ChdondilaHd29zWTMzeVMzNzA/view?pref=2&pli=1
https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/2552/2016/en/
http://en.rsf.org/report-mexico,184.html
http://www.senado.gob.mx/comisiones/derechos_humanos/docs/Informe_Anual_2014_RNPED.pdf