For et par måneder siden, midt i april, gik et sted mellem 2.000 og 8.000 mennesker på gaden i Zimbabwes hovedstad Harare for at protestere mod Mugabes regering. Og der er rigtig mange gode grunde til at protestere.
Zimbabwes økonomi hænger i laser, arbejdsløsheden er tårnhøj, landet er ved at løbe tør for pengesedler, høsten er slået fejl og fødevarehjælp uddeles fortrinsvist til dem, der støtter Mugabes parti Zanu-PF. Bare for at nævne et par af grundene.
Læs også: Zimbabwe udskyder lønninger til offentligt ansatte – og militæret 20.06.2016
Det overraskende ved demonstrationen i april bestod i, at den forløb fredeligt, og at oppositionslederen Morgan Tsvangirai gik forrest sammen med mange af sine tilhængere fra partiet MDC.
Oppositionen har ellers kæmpet for at komme sig over sit forsmædelige valgnederlag tilbage i 2013 og har været optaget af intern opsplitning fremfor at være et samlet alternativ til Mugabe og Zanu-PF.
I slutningen af maj måned gik MDC så på gaden i Zimbabwes næststørste by Bulawayo. Igen uden at blive slået ned af politi og militær.
Men der er også protester, som ikke er knyttet til MDC. Den mest bemærkelsesværdige er en bevægelse, som startede med en protestvideo på nettet, som deles under #ThisFlag.
Læs også: #ThisFlag – tid til forandring i Mugabes Zimbabwe? 20.05.2016
Videoen er en hjemmevideo lavet af præsten Evan Mawarire, hvor han, med Zimbabwes flag omkring nakken og stor indfølelse, fortæller, hvordan det flag, han burde være stolt af, ikke længere vækker nogen positive følelser. Hvordan han, når han ser på flaget, får lyst til at være borger i et andet land, men at nu er tiden inde til forandring.
Evan Mawarire har efterfølgende understreget, at han ikke er politiker, ikke kritiserer et bestemt parti og at de fleste politikere på tværs af partierne har svigtet Zimbabwe (Daily Maverick, 22 May 2016).
#ThisFlag videoen er gået viralt i Zimbabwes relativt lille sociale medier-fællesskab, og protesten har fået sit eget liv.
Almindelige mennesker har lagt billeder op af sig selv draperet i Zimbabwes flag på Mawarires Facebook-konto. Andre har skrevet på de sociale medier, at Mawarire har givet udtryk for ord og følelser, de også går rundt med. Og i parlamentet er to oppositionspolitikere blevet smidt ud for at bære Zimbabwes flag.
Mawarire har taget konsekvensen af den resonans, hans protest har haft, og arrangerede i første omgang en 25 dages digital protest i maj. Mawarire er nu gået skridtet videre og er i gang med at holde myndighederne til ansvar for Zimbabwes mange dårligdomme.
Han har eksempelvis under #ThisFlag arrangeret et borgermøde med chefen for Zimbabwes centralbank og startet en underskriftsindsamling for at få fyret energiministeren for korruption.
Også ude i det fysiske rum manifesterer protesterne sig. Gruppen Occupy Africa Unity Square har i en periode hver aften mellem 17 og 18 demonstreret på Africa Unity Square midt i Harare. De protesterer mod korruption og dårlig ledelse af landet. Derudover protesterer de også mod menneskerettigheds-aktivisten Itai Dzamaras forsvinden i marts 2015.
Men som Itai Dzamaras skæbne vidner om, er det farligt at protestere mod regimet i Zimbabwe. I forbindelse med demonstrationerne er adskillige mennesker blevet arresteret, senest blev fem aktivister anholdt på Africa Unity Square 9. juni med en opdigtet anklage om røveri. Og selv det at lave en video som Evan Mawarire resulterer i trusler om vold. En aften fik han en anonym opringning som truede Mawarire med ordene ”flaget du har rundt om halsen kan kvæle dig, og hvis du fortsætter på denne måde, vil det kvæle dig”.
Det virker dog til at mange almindelige zimbabwere simpelthen har fået nok af de korrupte og magtbegærlige politikeres uduelige ledelse af landet. #ThisFlag har i hvert fald sloganet Hatichada and Hatichatya – Vi har fået nok og vi er ikke bange mere!
Karen Ansbæk er koordinator i Mellemfolkeligt Samvirke