#ThisFlag – tid til forandring i Mugabes Zimbabwe?

thisflag
Evan Mawarires profilbillede på Facebook - her gengivet med tilladelse.
Foto: Evan Mawarire
Gerd Kieffer-Døssing

20. maj 2016

Det var d. 19. april, dagen efter Zimbabwes uafhængighedsdag. I år var det 36 år siden, at landet vandt sin selvstændighed fra Storbritannien efter flere års frihedskamp, og traditionen tro blev dagen markeret med fest, taler og militærparader for på behørig vis at fejre landets fødselsdag.

Men Evan Mawarire kunne ikke se noget at glæde sig over eller fejre. Den zimbabweanske præst satte sig i stedet foran sin computer, omslynget af Zimbabwes flag, og indspillede en fire minutter lang spoken words-video med titlen ’This flag – A Lament of Zimbabwe’.

Mawarire lagde videoen på sin Facebook-side, og efterfølgende er den blevet delt over 2600 gange. For den ramte noget.

”Quit standing on the sidelines”

I videoen (se nederst i artiklen) sidder Evan Mawarire foroverbøjet, tynget og desperat – han henvender sig til seeren, ikke som præst, men som en borger til en anden borger.

Han gennemgår flagets (”this beautiful flag”) farver: Den grønne skal symbolisere afgrøder, men Mawarire ser ingen afgrøder i sit land. Den gule er for undergrundens mineraler – men hvor mange mineraler er tilbage? Hvem blev de solgt til, og hvad var prisen?

Rød, siger de, er det blod, der blev udgydt for at sikre friheden for Mawarire og resten af zimbabweanerne. Men hvis frihedskæmperne var her i dag og så, hvad Zimbabwe er blevet til, ville de så kræve deres blod tilbage? Den sorte farve er for flertallet, folk som Evan Mawarire selv, men: ”for some reason I don’t feel like I am a part of it [the majority]”.

Er der fremtid i flaget, eller er det en fortælling om en trist fortid, spørger han retorisk – og så tager han flaget tilbage. Farve efter farve omsætter han deres symbolske betydning til i stedet at symbolisere folkets styrke, stolthed og vilje til forandring:

”This flag. It is my country, my Zimbabwe (…) I will fight for it, I will live for it, and I will stand for it. This is the time that a change must happen. Quit standing on the sidelines and watching this flag fly and wishing for the future that you are not at all wanting to get involved in. This flag. Everyday that it flies it is begging for you to get involved, it is begging for you to say something, it is begging for you to cry out and say: ’Why must we be in the situation that we are in?’ This flag… it is your flag. My flag. This flag.”

Økonomisk tomrum

Evan Mawarires mod, intensitet og stærke formuleringer har vundet genklang. Først begyndte folk at dele selfies med det zimbabweanske flag, og siden opstod en kampagne under hashtagget #Thisflag, der udfordrer Mugabe-regeringen.

De seneste uger har Information dækket Zimbabwes nye økonomiske deroute, hvor penge af plastic og tomme banker truer med atter at sende landet ud i et finansielt tomrum. Pengene er væk. Robert Mugabe, der har siddet tungt på magten siden uafhængigheden, har brugt dem. Samtidig er landets kun få år gamle forfatning aldrig blevet implementeret, arbejdsløsheden er enorm, og lige nu sender en ekstrem tørke landets i forvejen hårdtprøvede landbefolkning ud i nye lidelser.

Som led i kampagnen er Evan Mawarire fortsat med at lave This Flag videoer. Video nummer 20 blev i skrivende stund lagt op for 2 timer siden og er allerede set 5400 gange og delt af 242 personer. Senest er to politikere, ifølge The Zimbabwe News, fra oppositionspartiet MDC-T smidt ud af parlamentet for at bære flaget rundt om halsen i solidaritet med ”ThisFlag”.

Evan Mawarire har vundet momentum og griber det:

”If we cannot cause the politician to change, we can inspire the citizen to be bold”, tweetede han d. 10. maj.

Hvor meget mod, der skal til, før forandringens vinde blæser nyt liv i Zimbabwes flag, vil tiden vise.