Udsalg af jord i Argentina

Redaktionen

Udenlandske selskaber og enkeltpersoner køber jord i Argentina som aldrig før.

Det fremgår af bogen, “Tierras S.A.” (“Jord A/S”, red) skrevet efter 3 års research af to argentinske journalister, skriver den spanske nyhedsportal, Glocalia.com

De senere år er udlændiges opkøb af jord steget betydeligt især i det sydlige Patagonien og i den nordlige del af Argentina.

Ifølge Argentinas landbrugsorganisation er 40½ million af landets mest frugtbare områder solgt eller ved at blive solgt og 10% af Argentina er udenlandsk ejendom i dag.

KOSTER EN HAMBURGER

I følge bogen bliver jorden købt uhyre billigt. En hektar i provinserne Chaco og Santiago del Estero koster det samme som en hamburger, og vel at mærke i frugtbare områder med rige naturressourcer.

Køberne er både enkeltpersoner, som har tænkt sig at bo der, men også multinationale selskaber, som enten vil dyrke jorden eller dyrke minedrift.

De nyder godt af lave priser, meget begrænset statslig kontrol og ofte stor velvilje fra lokale myndigheder.

NY-KOLONISERING

Kritikere er bekymrede over udviklingen, som de ser som en form for ny-kolonisering af Argentina med store konsekvenser for beboerne og miljøet i de solgte områder.

Mineselskaberne får ofte lov til at forurene i miljøfølsomme områder, og der er flere eksempler på, at selskaber eller enkeltpersoner har søgt at fordrive de oprindelige beboere ved at lukke veje, nægte dem adgang til vand, nedrivning af skoler og kirkegårde oag andre former for chikane.