Uruguay: Venstrefløjen står stærkest før præsidentvalget søndag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Venstrefløjens kandidat José Pepe Mujica står til at vinde søndagens præsidentvalg i Uruguay. Ifgl. den seneste meningsmåling får han 45 procent af stemmenerne, mens modstanderen, den højreorienterede Luis Alberto Lacalle får 30 procent. Kommer de tal tæt på resultatets, skal de to kandidater ud i anden valgrunde, da det kræver 51 procent af stemerne at blive valgt i første, skriver det spanske dagblad El País lørdag.

José Pepe Mujica er 74 år og kæmpede i guerillabevægelsen Tupamaro. Han repræsenterer den mest radikale fløj af Fællesfronten. Hans krop er mishandlet af 14 års fængsel under ekstremt dårlige forhold. Han er osse en trænet politiker med års erfaring som minister og parlamentsmedlem. Alderen til trods er han overordentlig populær blandt Uruguays unge vælgere.

Modstanderen Luis Alberto Lacalle er 64 år.var præsiden i starten af 90erne og karakteriseres som ultrakonservativ.

Af de to har Mujica det bedste udgangspunkt for at vinde valget. Landets nuværende præsident Tabaré Vásquez, der er moderat venstreorienteret, kan som en af de få regeringsledere trække sig tilbage med en folkelig accept på 60 procent. Hans regering har opnået at reducere fattigdommen fra 34 til 20 procent, samt at tiltrække rekordhøj udenlandsk investering. Den økonomiske krise til trods vokser Uruguays økonomi.

Samtidig med præsidentvalget bliver der holdt to folkeafstemninger. Vælgerne skal tage stilling til om migranter og andre, der opholder sig i udlandet fremover skal kunne brevstemme. Det er den fredelige afstemning. Den mere kontroversielle er Forældelsesloven, godkendt i 1986. Loven sikrer straffrihed for militærfolk, der er anklaget for menneskerettighedskrænkelser under militærstyret fra 1973 til 1985, uden at regeringen først konsulteres.

For mindre end en uge siden erklærede højesteret loven forfatningsstridig i en sag om en ung kvinde, der blev torteret og myrdet i 1974.