IBIS: Fatal fejl, hvis Tørnæs dropper bistanden til Nicaragua og Bolivia – vigtige i den globale demokratikamp

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Det vil være en forkert beslutning, hvis Danmark dropper bistanden til Nicaragua og Bolivia, skriver forkvinden for u-landsorganisationen IBIS i et debatindlæg onsdag i dagbladet i Politiken.

Netop nu, hvor demokratiet i regionen er under voldsomt pres, er det vigtigere end nogensinde, at vi støtter udvikling af velfungerende demokratier.

Af Mette Müller
Debatindlæg i Politiken 26. august 2009.

Da udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) forleden besøgte Nicaragua, var det bl.a. med en dagsorden om muligvis at stoppe bistanden til det mellemamerikanske land.

For i Nicaragua er den gamle revolutionshelt Daniel Ortega som præsident systematisk ved at afmontere demokratiet i en uhellig alliance med sin tidligere hovedmodstander, den gennemkorrupte fhv. liberale præsident Alemán.

Demokratiet er med andre ord under voldsomt pres i Nicaragua – som i resten af Latinamerika.

Alligevel vil det være en forkert beslutning, hvis Danmark dropper bistanden til Nicaragua og Bolivia, der er de eneste 2 programsamarbejdslande for Danida i Latinamerika.

Netop nu, hvor demokratiet i regionen er under voldsomt pres fra både højre og venstre, er det vigtigere end nogensinde, at Danmark og andre demokratiske lande støtter udviklingen af velfungerende demokratier, der kan levere udvikling til fordel for de fattigste.

Hvad er et velfungerende demokrati?

Velfungerende demokratier skal forstås på flere måder.

For at opbygge legitimitet og skabe stabilitet skal demokratierne for det FØRSTE levere udvikling, arbejde, uddannelse og social sikkerhed for de hundrede millioner af fattige i regionen.

For det ANDET skal demokratierne være mere decentrale og skabe bedre rum for deltagelse i de politiske processer på alle niveauer, også for fattige mennesker.

For det TREDJE skal demokratierne respektere og inkludere de mange oprindelige folk i regionen og give rum for udviklingen af autonomi og selvstyre til oprindelige folk.

For det FJERDE skal demokratierne bygge på dialog, hvor man gennem kompromisser og samarbejde undgår polarisering og skaber sociale resultater.

I stedet for at stoppe bistanden til Nicaragua og måske også Bolivia må Danmark derfor fastholde og udbygge kampen for demokratiet i Latinamerika.

Danmarks bistand til Nicaragua og Bolivia er et udenrigspolitisk brohoved for støtten til demokratiet i Latinamerika og en central søjle i den globale kamp for demokrati.

Det vil være en fatal udenrigspolitisk fejltagelse at fratage Danmark muligheden for at yde positiv indflydelse på et kontinent, der lige nu styrer mod afdemokratisering, flere militærkup, forstærkede og voldelige konfrontationer og ikke mindst øget fattigdom, som vil ramme store dele af befolkningen og sætte samfundet i stå.

Latinamerika har brug for en ny demokratisk revolution.

Det kræver støtte fra alle gode kræfter. Ikke til korrumperede ledere, men til de demokratiske institutioner, civilsamfundsorganisationer, regionale organisationer, og alle andre steder, hvor folk kæmper for demokrati med respekt for rettigheder og med en målsætning om at bekæmpe fattigdommen på det polariserede og ulige kontinent.

Det kan Danmark være med til.

Kilde: www.ibis.dk