Bolivia: Milliard-aftale om gas til Argentina i hus – boost for Morales

Redaktionen

Af Rune Geertsen,
La Paz den 23. oktober, artikel bragt på websitet ibis.dk

Præsidenterne Kirchner og Morales smiler bredt for tiden.
Midt i usikkerheden omkring gas-nationaliseringen i Bolivia har præsident Evo Morales sikret en uhyre vigtig aftale om salg af gas til nabolandet Argentina. Og Kirchner har skaffet gas til den fjerdedel af argentinerne, der hidtil har måttet undvære den.

Aftalen er på 20 år og giver ifølge den bolivianske regering en indtægt på omkring 50 milliarder dollars. Eksporten af gas til Argentina får et boost fra de nuværende 7,7 millioner kubikmeter dagligt til 27 millioner i 2010.

Aftalen indebærer også samarbejde mellem det argentinske statsselskab Enarsa og det bolivianske YPBF omkring dels eksporten, dels en ny gasledning mellem de 2 lande til over en milliard dollars og dels ny gas-efterforskning.

Samtidig er aftalen et politisk signal fra Kirchner om støtte til Morales, der efterhånden er trængt op i et hjørne af oppositionen i Bolivia. Kirchner lovede ved underskrivelsen af kontrakten, at hans lande vil træde til og hjælpe, hvis private selskaber forlader Bolivia.

Morales havde, nærmest drillende, valgt den østlige by Santa Cruz, der er oppositionens højborg, som stedet, hvor kontrakten mellem Bolivia og Argentina blev underskrevet.

Bolivias vice-præsident Alvaro Garcia Linera sagde om aftalen, at den er “den vigtigste kontrakt i de sidste 10 år. Dette forvandler Bolivia til kontinentets energi-center, der dækker de 2 vigtigste markeder: Brasilien og Argentina.“

Forhandlingerne om nye kontrakter med olie- og gasselskaber, der opererer i Bolivia – en konsekvens af Evo Morales “nationaliserings-dekret – er stadig i gang, og nye kontrakter skal være indgået 31. oktober.

Ellers truer Bolivias regering med at smide selskaberne, deriblandt brasilianske Petrobras, ud af landet.

Læs flere nyheder på www.ibis.dk