Handlinger, penge og køn afgør lokalvalg i Ghana

Redaktionen

Ghaneserne stemte tirsdag på de mænd og kvinder, som skal lede udviklingen lokalt. Ibis’ nyhedstjeneste bringer en reportage fra flere lokalområderne og tester forventningerne og valgønskerne

Hanne Selnæs og Tanja Møller rapporterer blandt andet den følgende ordveksling langs en af Ghanas hovedveje, hvor det naturlige tema burde være at skaffe rent drikkevand til lokalsamfundet. Det ønsker kvinderne i hvert fald. Men:

”Lidt derfra hænger en flok mænd ud her sidst på eftermiddagen. En af dem er lettere beruset og dominerer snakken totalt. Ifølge ham er de alle klar over, at der er valg på tirsdag:

– Vi vil stemme på den kvinde, som stiller op her, siger han.

– For vi kender ham, der er i kommunalbestyrelsen i dag og han har skuffet os, lyder det. Også mændene ønsker en rasteplads for truckere, en bedre vej til havnebyen Tema og vand i området.

Politiske partier må ikke stille op til de lokale valg i Ghana. Derfor er det den enkelte kandidats anseelse i nærmiljøet, der afgør, hvem der bliver valgt i morgen.

– Og pengepungen, tilføjer en kvindelig ansat i skoleforvaltningen i Bole, som ligger flere hundrede kilometer fra hovedstaden:

– Det er lommerne, der bestemmer, hvem der vinder i Ghana, siger hun storsmilende og hovedrystende med hentydning til de kontanter, kandidaterne ofte deler ud, når de går fra hus til hus for at overbevise familiernes overhoveder om deres værd.

– De fleste kvinder her, har ingen penge. Derfor tror jeg ikke, at mange af dem vil vinde valget, siger hun, da vi møder hende i den nordvestlige del af landet ikke langt fra grænsen til nabolandet Elfenbenskysten.

Læs hele reportagen på
www.ibis.dk