Danske bedsteforældre støtter bedsteforældre i Ghana

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den relativt nydannede danske NGO for seniorer med hjertet på rette sted, “Seniorhænder til Afrika og Asien” (ShAA) indleder nu et projekt, der skal medvirke til, at en mindre gruppe bedsteforældre fra Osu i Ghanas hovedstad Accra støttes i at højne deres levevilkår.

På den måde søger man at forbedre deres muligheder for at give de børnebørn, som de har taget ansvaret for, acceptable opvækstvilkår, således at de bl.a. kan gennemføre et almindeligt skoleforløb og have mulighed for at fortsætte uddannelse eller indgå på arbejdsmarkedet, hedder det i seneste udgave af foreningens nyhedsbrev ShAA-Nyt..

Baggrunden for projekt-ideen er de meget vanskelige forhold, som bedsteforældre i Den 3. Verden står i, når de på grund af omstændigheder i familien påtager sig ansvaret for deres børnebørn.

Det kan være, fordi børnenes forældre er døde på grund af sygdom – især aids – eller er flyttet væk for at finde arbejde eller ganske simpelt hen forsvundet.

Problemet er særlig fremtrædende i Afrika syd for Sahara, som er det sted i verden, der er værst ramt af hiv/aids. Alle hidtidige undersøgelser viser, at det primært er den arbejdsdygtige del af befolkningen, der bukker under for aids-relaterede sygdomme, hvorefter børn, unge og de ældre generationer står tilbage i kampen for at overleve.

Konkret er der tale om 3 bedstemødre i alderen 72 til 85 år, som ikke er i stand til at arbejde. De skaffer de daglige fornødenheder igennem naboer o.l., der hjælper dem, men der er ikke nogen daglig garanti for, at det sker.

ShAA vil i samarbejde med BUPLs pensionist-sektion og Street Children Academy i Ghana indledee en pengeindsamling, der skal sikre de 3 bedstemødres børnebørn Arnold Tetteh på 11 år, Benjamin Ansah og Bruce Nortey begge på 10 år mad på bordet, tøj på kroppen og en uforstyrret skolegang.

Aktiviteterne for at gennemføre en sådan økonomisk støtte vil derfor i stor strækning tage udgangspunkt i, hvad det er muligt for det enkelte medlem af ShAA at sætte i værk lokalt.

Der kan være tale om direkte indsamling lokalt, der kan være tale om finde lokale sponsorer, som har interesse i at understøtte lokale ShAAere i en sådan indsats. Eller helt andre former for aktiviteter med det formål at sikre støtte til de 3 bedstemødre og deres børnebørn.

Bedstemorprojektet vil blive diskuteret på ShAAs stormøde i den 9. september (se u-landsnyt.dks kalender). Men foreningen overvejer at tyvstarte med projektet.

Arbejderbevægelsens Internationale Forum (AIF) arrangerer et Ghana-musikarrangement på Halmtorvet søndag den 23. juli (se også u-landnsyt.dks kalender). Svend Laursen fra ShAA har været i kontakt med arrangørerne, og man har fået lov til at reklamere for ShAA og dele foldere ud samt fortælle om Bedstemødreprojektet i Osu.

Hvis man har lyst til at slå et slag for projektet og ShAA i den forbindelse – og samtidig høre noget spændende ghanesisk musik – kan man kontakte Svend Laursen og aftale hvordan.

Svend Laursen, formand for ShAA, Geislersgade 30, 2300 Kbn S,
tlf. 32 57 52 72, mobil 20 44 21 02, e-mail: [email protected]