Tabuer om homoseksualitet hæmmer hiv/aids-kamp i Ghana

Redaktionen

I mange u-lande er homoseksualitet et betændt emne, og det gør kampen mod hiv/aids besværlig, skriver Danidas månedsavis “Udvikling” i sin juni-udgave efter et besøg i Ghana.

Officielt er hver 25. ghaneser smittet med hiv/aids. Uofficielt menes tallet at være langt højere (hiv er den virus, der kan føre til aids i udbrud).

Mandlige homoseksuelle tilhører højrisikogruppen for smitte og spredning af hiv-virus, og derfor er det vigtigt at inkludere dem i arbejdet med at standse epidemien. Men her kniber det gevaldigt.

Hos Ghanas Aids-Kommission er man klar over problemet, uden at man af den grund er kommet tættere på en løsning. Det er især befolkningens foragt og benægtelse af minoritetens eksistens, der besværliggør arbejdet.

– Da det er ulovligt at være homoseksuel, har vi svært ved at finde dem, og vi kan ikke arbejde åbent omkring det ved f.eks. at informere på store skilte eller have reklamer i radioen. Det vil ikke være passende. Folk ville blive både vrede og stødte over at skulle forholde sig til, at der er ghanesiske mænd, der har sex med andre mænd, siger generaldirektør Sakyi Awuku Amoa til Udvikling.

Aids smitter da ikke ved analsex

Den generelle berøringsangst over for homoseksualitet har resulteret i, at der kun er meget lidt viden om hiv/aids i forhold til denne gruppe.

Men i 2004 lykkedes det for første gang at gennemføre en undersøgelse i hovedstaden Accra med 150 bøsser, der udfyldte et spørgeskema om deres vaner og holdninger. Mange af oplysningerne var foruroligende og bekræftede, hvor vigtigt det er at inddrage denne gruppe i kampen mod hiv/aids.

De fleste troede f.eks., at analsex var sikrere end vaginalsex, fordi de aldrig havde hørt analsex blive omtalt i medierne i forbindelse med hiv/aids. Flere personer svarede endda, at de slet ikke mente, at hiv/aids kunne overføres fra én mand til en anden.

Derudover svarede mange, at de var tvunget til at leve som biseksuelle for at skjule, at de var homoseksuelle. De var enten gift eller havde kvindelige kærester at vise frem, samtidig med at de havde sex med andre mænd i det skjulte.

Dermed bliver virusset hurtigt spredt ud til det heteroseksuelle miljø.

Uvidenhed og benægtelse

En aktivist, der ønsker at være anonym, har arbejdet i Accra de sidste par år med at opsøge homo- og biseksuelle og skabe et fristed for dem, hvor de kan mødes og udveksle erfaringer.

Han bruger megen tid på at snakke med mændene om hiv/aids og vigtigheden af at bruge kondom, hvilket de fleste ikke gør. De tror ikke, at det er nødvendigt, men snarere en smart måde for firmaer at tjene penge på.

Uvidenhed og benægtelse er de 2 problemer, han stadig kæmper mest imod. Men de sidste par år er han begyndt at opleve mere åbenhed og stigende interesse for sine projekter. Formentlig på grund af det høje antal hiv-smittede og aids-ramte.

– At gå til den ene begravelse efter den anden er alligevel noget, der skræmmer dem, og det får dem til at ville tale om de problemer, der er involveret i deres livsstil, siger han.

SHARP er en NGO, der arbejder med at bekæmpe hiv/aids i Ghana. Ifølge Dr. John David Dupree, formand for SHARP, er det ikke kun samfundets fordømmelse og manglen på viden om brug af kondom ved analsex, der er problemet.

En helt praktisk ting som f.eks. at skaffe glidecreme er meget vanskeligt i det vestafrikanske land, og er derfor med til at hindre homoseksuelle i at bruge kondom.

Da der ikke er nogen naturlige væsker involveret i analsex, er det både vanskeligt og smertefuldt at bruge kondom, så mange lader være eller bruger olie, som ødelægger kondomet. Et af SHARPs projekter er derfor at gøre glidecreme tilgængeligt til en rimelig pris.

Nødvendig handling

På det globale plan er de afrikanske lande syd for Sahara hjemsted for over halvdelen af alle verdens hiv/aids-tilfælde, og kampen mod denne pandemi bliver svær at vinde uden at konfrontere det homoseksuelle tabu.

I Mellem- og Sydamerika samt store dele af Asien gætter man eksempelvis på, at mellem 40 og 50 procent af smittetilfældene fra 1983 til 1994 er resultat af homoseksuel overførsel. Intet tyder på, at Ghana skulle kunne sove trygt på den front.

Det er et faktum, at analsex medfører langt højere smitterisiko for hiv/aids end vaginal sex, alligevel svarede kun 12 procent af mændene i undersøgelsen fra Accra, at de altid brugte kondom, når de dyrkede analsex – mod 21 procent, der aldrig brugte det. Resten brugte det af og til.

Undersøgelsen viste også en forholdsvis høj grad af promiskuitet mellem deltagerne.

Mindre end en tredjedel svarede, at de kun havde én regelmæssig partner. 60 procent svarede, at de havde 2-4 partnere, og resten havde 5 eller derover. De fleste angav også, at de havde tilfældige partnere ved siden af deres regelmæssige.

Konklusionen i undersøgelsen var, at de homoseksuelle med al sandsynlighed bidrager væsentligt til spredning af hiv/aids, og at Ghana er nødt til at erkende problemet og handle derefter, da landet ikke har råd til at fejle på dette punkt.

Ghana er programsamarbejdsland for dansk udviklingsbistand.

Læs mere på www.udvikling.dk og/eller abonner på Udvikling, det er gratis