Hvorfor kan man ikke længere købe ananas fra Ghana?

Forfatter billede

En ny forskningsrapport af Lindsay Whitfield, udgivet af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), beskriver og analyserer baggrunden for Ghanas markant faldende eksport af ananas til Europa.

Ghana begyndte at eksportere ananas til europæiske lande i 1980erne og nåede et maxium på 70.000 ton i 2004.

Siden er eksporten til Europa næsten helt overtaget af Del Monte og Costa Rica og både Ghana og Elfenbenskysten har tabt store andele på det europæiske marked.

Lindsay Whitfield konkluderer i rapporten fra DIIS, at faldet i eksporten af ananas skyldes, at afrikanske lande ofte har stor mangler i forretningsmiljøet i form af dårlig infrastruktur, manglende adgang til lån og mangel på uddannet arbejdskraft.

Regeringerne i de afrikanske lande må derfor, ifølge Whitfield, træffe et valg og målrette støtten til specifikke industrier eller forretningsområ-der ved både at skabe økonomiske muligheder for forretning og ved at sikre uddannelse af kvalificeret arbejdskraft.

Prisen på international luftfragt stiger – ananaseksporten fra Ghana falder

Ghana har produceret ananas i mere end 100 år, men den oprindelige sort var ikke særligt velsmagende. En tysk missionsstation indførte en ny variant – Smooth Cayenne – som var sødere og duftede bedre end den oprindelige ananas.

Selv om Smooth Cayenne efterhånden erstattede den oprindelige ananas, var det ikke før 1980’erne, at der kom gang i eksporten.

På grund af billige luftfragtstakster øjnede ghanesiske forretningsfolk en mulighed for hurtig indtjening, og ananas var efterspurgt på det europæiske marked.

I 1990’erne steg luftfragtpriserne imidlertid, og Ghana mistede sin forretningsfordel. Der blev herefter, med støtte fra USAID (Amerikas Danida), etableret en søfragtordning, men pga. den dårlige infrastruktur og manglende elektricitet kunne de høstede ananas ikke opbevares køligt, før de blev lastet på fragtskibene.

De europæiske forbrugere kunne derfor ikke længere få friske ananas til lave priser, og den faldende kvalitet gav adgang til de mellemamerikanske ananas fra Del Monte firmaet.

Mellemamerikanske ananas fortrænger afrikanske ananas fra Europas markeder

Omkring år 2000 kom Del Monte med en ny ananastype MD2, som både var sød og langtidsholdbar. Herefter blev de afrikanske ananas helt fortrængt fra det europæiske marked.

Del Monte påstod uretmæssigt at have patent på MD2 ananas, og der gik flere år før ghanesiske landmænd fik mulighed for at dyrke den nye afgrøde, som i Mellemamerika gav meget højt udbytte.

Det viste sig imidlertid at være svært at dyrke MD2 i Ghana pga de klimatiske forhold og den særlige jordtype. Landbruget i Ghana var også langt mere uudviklet end i Mellemamerika – næsten uden adgang til kunstvanding eller gødning. Mange landmænd satte således alt over styr ved at satse på den nye ananastype.

Ifølge DIIS rapporten er landmændene i Ghana først nu ved at finde ud af, hvordan man kan dyrke MD2.

Danida har haft en beskeden rolle i forhold til ananasproduktionen i Ghana med eksportstøtte og kontakter til danske importører.

U-landsnyt.dk kan oplyse, at man i Danmark kan få ananas fra Ghana hos Aarstiderne.

Læs hele rapporten på: http://www.diis.dk/sw101566.asp