Søren Pind: Udfasningen af Nicaragua som partnerland fremskyndes et år

Forfatter billede

Nicaraguas regering har ikke som aftalt underskrevet en dansk-nicaraguansk aftale om et planlagt program for god regeringsførelse.

Udviklingsminister Søren Pind (V) har derfor besluttet, at programmet ikke gennemføres, og at udfasningen af det samlede udviklingssamarbejde fremrykkes, oplyser Udenrigsministeriets hjemmeside torsdag.

Det betyder, at sidste udbetaling til samarbejdspartnere i Nicaragua foretages ultimo 2011, og ikke 2012 som aftalt i forbindelse med den oprindelige beslutning om udfasning af bistanden.

I den forbindelse udtaler Søren Pind:

”Bruddet sker efter længere tids drøftelser om en aftale om dansk støtte til civilsamfundet. Det har den nicaraguanske regering afvist. Derfor er det et valg, som Nicaragua selv har truffet. Det kommer til at gå ud over andre partnere i landet, hvad jeg selvfølgelig beklager. Fra dansk side er det dog afgørende, at vi kan støtte civilsamfundet, men det er ikke længere muligt.

Dansk bistand går ikke til regeringen i Nicaragua, men til privatsektoren, til landbrugere, til kommuner og civilsamfund. Vi har tænkt os at afslutte samarbejdet med disse partnere ordentligt og sikre bæredygtigheden af disse aktiviteter, så godt vi kan. Der vil derfor blive iværksat tiltag, som gør en ansvarlig afslutning mulig.

Danmark vil selvsagt fortsat følge den politiske udvikling meget nøje i samarbejde med de øvrige EU-partnere. Vi lægger stor vægt på, at præsident- og parlamentsvalget i november 2011 bliver frit, fair og transparent. I den forbindelse er gennemførelsen af såvel international som national valgobservation helt central.”

De to danske regionale programmer i Mellemamerika vedrørende henholdsvis miljø og demokrati fortsættes uændret med planlagt afslutning i december 2012.

Se også telegrammerne
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/15-02-11/venstres-karsten-lauritzen-m-ske-skal-vi-udfase-ni
og
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-02-11/nicaragua-takker-nej-til-18-millioner-us-dollar-fr