En hel del ecuadorianere vil ikke se passivt til mens landets regering vil lade virksomheder bore efter olie i en fredet naturpark. Derfor indsamles der nu underskrifter, så spørgsmålet kan blive afgjort ved en folkeafstemning.
Dette er i fuld overensstemmelse med forfatningen i det sydamerikanske land, men alligevel oplever en bevægelse, at myndighederne lægger forskellige hindringer i vejen for underskriftsindsamlingen.
”Det er alarmerende, fordi det samtidigt er fulgt af en smædekampagne fra myndighedernes side med det formål at invalidere YASunidos’ underskrift-indsamling. Derfor er det vigtigt at få disse informationer ud til omverdenen i tilfælde af, at boykotten forværres og flere af ecuadorianernes demokratiske rettigheder overtrædes”, siger Mette Orup, der er bosat i Ecuador og arbejder med underskriftsindsamlingen i den sociale bevægelse YASunidos.
Bevægelse kræver folkeafstemning
YASunidos er en sammenslutning af privatpersoner og organisationer, der forsøger at forhindre olieboringer i den smukke naturpark Yasuní. Parken er et af de mest biodiverse i verden, og der bor adskillige oprindelige folkestammer, der aldrig har været i kontakt med omverden.
Olieboringer omhandler den sidste, uberørte og fredede del af nationalparken.
Alverdens miljøorganisationer hyldede ellers den ecuadorianske præsident Rafael Correa for at forsøge at holde olien i undergrunden i naturparken.
Regeringen oprettede i samarbejde med FN’s Udviklingsprogram en fond, hvor andre lande kunne donere penge, således at Ecuador kunne få kompensation for at lade naturen i fred i området.
Den danske organisation IBIS, hvor Mette Orup tidligere arbejdede med Yasuní-projektet, var med til at støtte initiativet med en omfattende kampagnen. Sidste år valgte Correa dog at skrinlægge idéen og gav grønt lys til olieboringer i parken.
Præsidenten beskyldte det internationale samfund for at have svigtet, da der langt fra var kommet de forventede donationer.
I et forsøg på at stoppe olieboringerne samler YASunidos altså nu ind for at holde lastbiler, asfalterede veje og boretårne ude af området.
Forhindringer i arbejdet med at samle underskrifter
Ifølge Ecuadors forfatning skal 5% af befolkningen kræve en folkeafstemning, for at den kan blive en realitet. YASunidos er netop nu i færd med at indsamle underskrifterne.
I alt 584.000 underskrifter er nødvendigt for at folkeafstemningen kan realiseres i overensstemmelse med forfatningen. Men der er flere forsøg på at sabotere YASunidos’ arbejde.
Landets forfatningsdomstol har bl. a. pludseligt ændret rækkefølgen af behandlingsproceduren.
”Normalt skal domstolen anerkende spørgsmålet som konstitutionelt inden de officielle underskriftsindsamlingsformularer kan blive udleveret af det Nationale Valgråd. I tilfældet med Yasuní-spørgsmålet blev formularerne udleveret med beskeden om, at domstolens beslutning om forfatningsmæssigheden af spørgsmålet først vil blive afgjort ved indleveringen af underskrifterne, hvilket strider mod loven” forklarer Mette Orup.
Det betyder, at YASunidos først ved, om deres arbejde har båret frugt eller er spildt efter underskrifterne er indleveret. Bevægelsen har indtil videre arbejdet knap 6 måneder med at få spørgsmålet til folkeafstemning.