Ecuador får lettet massiv gældsbyrde til gengæld for beskyttelse af Galapagos

Ny aftale betyder millioner til naturbevarelse på Galapagos.
Foto: Christian Ender/Getty Images.
Thomas Jazrawi

21. maj 2023

Ecuador har længe døjet med en massiv gæld, men landet har en unik og rig natur. Nu kommer noget af gælden naturen til gode. Der er nemlig blevet indgået en aftale om eftergivelse af gæld på den betingelse, at en stor del af gældslettelsen går til naturbevaring på Galapagos-øerne.

Det er den største aftale, der nogensinde er indgået om at eftergive gæld på betingelse af naturbevarelse, og den betyder, at Ecuador får eftergivet gæld for mere end en milliard dollars. Aftalen er indgået med den schweiziske bank Credit Suisse og er understøttet af finansielle garantier fra Den Interamerikanske Udviklingsbank samt USA’s finansinstitut for udviklingslande (DFC).

Landskab på øen Bartolom ved Galapagos. FOTO: Hoberman Collection/Universal Images Group via Getty Images.

Ecuadors udenrigsminister, Gustavo Manrique Miranda, har nævnt, at aftalen viser, at biodiversitet nu er en “valid valuta”. Og der er også glæde i det ecuadorianske finansministerium.

”Verdens største havvenlige gældseftergivelse er aftalt i Ecuador for at beskytte dets unikke naturressourcer. Denne strategi reducerer den offentlige gæld, styrker den finansmæssige stabilitet og øger muligheder for at håndtere de basale nødvendigheder som sundhed og uddannelse,” udtaler Pablo Arosemena Marriott, Ecuadors finansminister i en erklæring, ifølge miljøsitet Mongabay.

18 millioner dollars årligt til naturbevarelse

Gæld for naturbevarelse – nature for debt swaps, som de kaldes på engelsk – kan medvirke til at bevare natur samtidigt med, at de kan reducere uholdbar gæld i udviklingslande. Tidligere har der været lignende aftaler i mindre omfang i lande som Seychellerne og Belize. Senest lovede Portugal tidligere i år at eftergive Kap Verdes gæld til landet til gengæld for naturbevarelse. Ingen af dem er imidlertid så omfattende som den nye aftale om beskyttelse ved Galapagos.

Ifølge aftalen køber Credit Suisse ecuadorianske statsobligationer for 1,6 milliarder dollars til en lav kurs, da der var bekymring for den finansielle dækning af dem. Obligationerne bliver solgt tilbage til Ecuador for 644 millioner dollars, og det svarer til, at over 1 milliard dollars af gælden bliver barberet af. Til gengæld har Ecuador forpligtet sig på at bruge omkring 18 millioner dollars årligt på beskyttelse af naturen ved Galapagos.

Aftalen kommer på et tidspunkt, hvor Ecuador har hårdt brug for et pusterum for den store gældsbyrde. Det sydamerikanske land har en samlet gæld på mere end 60 milliarder dollars. I en vurdering af den amerikanske tænketank Brookings, blev Ecuador nævnt som et af de ti lande, der er mest truet af en gældskrise i år. Afbetalinger på gælden lagde i 2019 beslag på 29 procent af statsudgifterne i Ecuador, og det er mere end der går til både sundhed og uddannelse i det sydamerikanske land, skriver det europæiske netværk for gæld og udvikling, Eurodad, i en kommentar.

Gældsbyrden bliver ikke mindre af de nuværende rentestigninger fra centralbanker over hele verden for at få bugt med inflation, som Verdensbanken har bemærket. Og flere gældsplagede og klimaskrøbelige lande efterspørger løsninger i form af eftergivelse af gæld til gengæld for naturbevarelse, herunder de 58 klimaskrøbelige lande i sammenslutningen V20.

Verdens mest truede pingvin

Pengene kommer også på et tørt sted for naturen ved Galapagos. Den vulkanske øgruppe ligger i Stillehavet knap 1.000 kilometer fra Ecuadors kyst. Øerne er særligt kendt for at være en del af Charles Darwins naturundersøgelser, der førte til evolutionsteorien, men hvor afgørende netop Galapagos var for teorien, bliver stadig diskuteret. Han beskrev imidlertid efter sit besøg i 1835 øerne som “en verden i sig selv” i sine noter på grund af de mange unikke arter, der boltrer sig på de afsides øer.

Galapagospingvin. FOTO: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)

Galapagos er blandt andet hjem for verdens største havskildpadder, der kan blive op til 1,8 meter lange og veje 250 kilo. Den eneste havleguan i verden lever ligeledes ved Galapagos øerne samt den mest truede pingvin på Jorden, Galapagospingvinen, som er den eneste pingvinart, der lever nord for ækvator.

I dag er det rige naturliv på øerne truet af klimaforandringer, invasive arter samt de mere end 160.000 turister, der besøger øgruppen årligt, ifølge WWF.

Nu får naturlivet på Galapagos en massiv indsprøjtning i form af den nye aftale om gældseftergivelse. Det kan hjælpe i bestræbelserne på at bremse det dramatiske tab af biodiversitet på Jorden, som verdens nationer blev enige om i december ved et stort FN-møde i Montreal.

Forslaget om beskyttelse af Galapagos for eftergivelse af gæld blev oprindeligt præsenteret af Ecuadors præsident, Guillermo Lasso, ved klimatopmødet i Glasgow i 2021. Og nu er alle dokumenter og underskrifter altså på plads.