Timbuktu-prisen går til projekt om økomord

Økomord er også noget man taler om i Brasilien. Her under en demonstration mod præsident Jair Bolsonaro i Brasilia i april i år.


Foto: Andressa Anholete/Getty Images
Laurits Holdt

3. juni 2022

Timbuktu Fondens store pris på 100.000 kroner går i år til journalisterne Mette Mølgaard Henriksen og Mie Olsen. Det blev i dag offentliggjort af fonden, som blandt andet skriver:
“Vinderprojektet – ECOcide – rummer konkrete lokale kilder i Ecuador, der kan løfte den abstrakte system-diskussion om emnet: “Hvordan man får udviklet en international lovramme, der kan håndtere biodiversitet- og klimakrisen. Udfordringer, der er relevante, aktuelle og relativt ubeskrevet hos danskerne.””

Ecocide – eller ‘økomord’ på dansk – er et relativt nyt begreb i den danske debat. I april debatterede Folketinget spørgsmålet. Flere ordførere sagde dengang, at de ikke tidligere havde hørt om det.

Læs også: Så kom ‘økomord’ også på den danske dagsorden

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde under debatten, at regeringen er åben for at diskutere spørgsmålet internationalt. Han sagde dog også, at han mener, at der er behov for mere klarhed om, hvad ‘økomord’ helt præcis dækker over. Regeringen er derfor ikke tilhænger af, at økomord på nuværende tidspunkt skal tilføjes til listen over forbrydelser, som kan retsforfølges ved den internationale straffedomstol, ICC.

“Der er ikke så mange, som har hørt om økomord. Jeg har fulgt de internationale diskussioner om det i nogle år, og skrev i februar er artikel i Zetland om det. Det var lidt vildt at få afsat en artikel om det til et dansk medie. Der er et momentum nu, hvor klima- og biodiversitetskriserne er højt på dagsordenen, så vi synes det er et godt tidspunkt at gå i gang med det her projekt,” siger et tydeligt glad Mette Mølgaard Henriksen i telefonen til Globalnyt.

Mette Mølgaard Henriksen udgiver også en podcast om Sydamerika i samarbejde med Globalnyt. Den kan du lytte til her.

Globalnyt fanger også en travl Thomas Ravn Pedersen på telefonen og han siger:

“Da juryen kom med sin indstilling til bestyrelsen, sagde vi bare ja! Det er et spændende journalistisk projekt, men det har også et handlingselement, altså det med spørgsmålet om økomord skal gøres til en forbrydelse, som personer og virksomheder kan dømmes for ved det internationale straffedomstol. Det gør det ekstra spændende.”

I en pressemeddelelse siger han videre:

”Flere og flere får øjnene op for, at kloden er presset – og at der er brug for handling nu for at beskytte miljøet. Årets modtager af Timbuktu Prisen vil tage danskerne med til Amazonas og fortælle om kampen for naturen. En kamp, der også har til formål at gøre det strafbart at ødelægge naturen. Alt det, vil de to prismodtagere med deres projekt om ’ECOcide’ gøre begribeligt på en måde hvor vi som danskere også får sat vores eget forbrug og livsstil i perspektiv.”

“Vi vinder nok ikke”

“Vi har 100.000 kroner – har du en god ide?”

Sådan skrev Timbuktu Fonden i marts og udlovede på den facon 100.000 kroner i arbejdslegat til et journalistisk projekt med ‘fokus på kritisk, undersøgende og nytænkende journalistik om globale udviklings- og resursefordelingsspørgsmål’, som det blev formuleret.
Mie Olsen og Mette Mølgaard Henriksen havde i den grad en god idé og gav sig til at at sætte en ansøgning sammen og sendte den ind.

Mandag i denne uge havde de ikke hørt noget fra Timbuktu Fonden, og Mie skrev til Mette, at de jo nok ikke havde vundet, siden de endnu ikke har hørt noget.

Men så om aftenen, hvor Mette sidder med nogle venner i en biergarten i München, hvor hun bor, ringer telefonen. Det var et nummer hun ikke kendte, og hun regnede med, at det var arbejdsrelateret, og tid og sted var ikke lige til en telefonsamtale, tænkte hun. Alligevel svarede hun og blev mødt af Thomas Ravn Pedersens stemme, som havde gode nyheder.
Besøger ‘Amazonas’ Tjernobyl’

De to freelancejournalister planlægger at rejse til Ecuador i begyndelsen af næste år. Her vil de besøge oprindelige folk i et område af Amazonas, som er blevet kaldt ‘Amazonas’ Tjernobyl’, og lade dem fortælle med deres egne ord.

Henvisningen til Tjernobyl-katastrofen, hvor et atomkraftværk i det daværende Sovjetunionen (og i dag Ukraine) eksploderede og sendte radioaktiv forurening ud over et stort område, skyldes en enorm miljøkatastrofe i Amazonas, som for mange er prototypen på økomord – bevidste gerninger, som skaber store miljøødelæggelser.

Her dumpede det amerikanske olieselskab Chevron i årene 1964 og 1992 kolossale mængder olieaffald, som siden har forårsaget mange tilfælde af blandt andet kræft, ufrivillige aborter og misdannelser på nyfødte blandt områdets beboere.

Selskabet er blevet idømt en bøde på 9,5 milliarder dollars ved en domstol i Ecuador. Men selskabet, som i 2001, blev overtaget af et andet amerikansk olieselskab, Texaco, mener at domstolen var korrupt og har ikke betalt noget endnu.

Projektet har to dele. Den første er den journalistiske del, hvor de to blandt andet vil skabe en multimedieforfælling, og det anden del bliver et digitalt opgavesæt, som kan bruges til undervisning i skoler.

Prisen overrækkes onsdag den 8. juni i kulturhuset UNION på Nørrebro – se detaljerne i kalenderen.