Af Nikolaj Søndergaard
5.000 flygtninge fra Angolas 27 år lange borgerkrig kan nu vende hjem. Deres hjemegn er ryddet for landminer og ueksploderet ammunition. bl.a. takket være 4,6 mio. kr. fra Den A. P. Møllerske Støttefond til Folkekirkens Nødhjælps arbejde.
Efter mere end 12 år som fordrevne kan de blive genbosat i provinsen Moxico i Angola i et område, den danske humanitære organisation har ryddet for landminer.
Borgerkrigen sluttede i 2002, men først nu kan de vende tilbage fra nabolandene Zambia, DR Congo og andre dele af Angola. Lurende dødbringende landminer og ueksploderet ammunition har hidtil forhindret dem i at vende tilbage.
Truslen er nu fjernet og den 27. maj overleverede Folkekirkens Nødhjælp mere end 587.457 kvadratmeter ryddet land i området kendt som ”Alto Campo” til de provinsielle myndigheder.
Alto Campo ligger kun seks kilometer fra provinsens hovedstad, Luena. Minefeltet blev etableret I midten af 1980erne af cubanske tropper og regeringstropper, der ville beskytte den lokale flyveplads mod angreb fra rebeller mod MPLA-regeringen (som stadig styret landet i Sydvestafrika).
Angola og landminerne
Fra uafhængigheden af Portugal i 1975 og frem til 2002 var Angola scene for en voldelig og altødelæggende borgerkrig, der efterlod det potentielt så rige land dækket af landminer.
En stor del af indbyggerne (flere millioner) er stadig påvirket af den voldsomme kontaminering.
De mest påvirkede områder ligger i den østlige Moxico-provins – et område på størrelse med Storbritanien – som også er det område, Folkekirkens Nødhjælp arbejder i.
Organisationen indledte arbejdet i Moxico i 2004, fordi landminerne forhindrer brugen af frugtbar landbrugsjord og etableringen af infrastruktur; begge dele sætter en stopper for den socioøkonomiske udvikling.
Personalet sætter livet på spil
Læs videre på http://www.noedhjaelp.dk/nyheder/seneste-nyt/angola-tusinder-af-flygtninge-kan-vende-hjem-til-minefri-jord
Se også om organisationens minerydning på
http://www.noedhjaelp.dk/det-goer-vi/minerydning
Nikolaj Søndergaard er kommunikationsmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp.