Konference om Danmark i Latinamerika

Laurits Holdt

Er Latinamerika ”Danmarks nye lovende eksportmarked” og hvordan kan Danmark være med til at forbedre forholdene i verdensdelen, der samlet set er det mest ulige sted i verden. Det undersøger stor konference i oktober.

Latinamerika står ofte i skyggen af Afrika når vi taler om udviklingslande og-problematikker og det danske engagement i området mellem USA i nord og Kap Horn er da også faldet i de seneste år.

Men nu vil organisationerne IBIS og NETLA (Netværk for Latinamerikastudier) forsøge at give verdensdelen mere opmærksomhed ved at afholde en konference med deltagelse af en række danske politikere eksperter og repræsentanter for arbejdsmarkedets parter

Konferencen, der hedeer ”Danmark i Latinamerika: Markeder i vækst og politiske udfordringer på verdens mest ulige kontinent”, finder sted på Christiansborg 23. oktober og den skal se nærmere på, hvordan dansk udenrigspolitik, bistand og handel kan gå hånd i hånd i forhold til Latinamerika, der beskrives som verdens mest ulige kontinent.

I en pressemeddelelse skriver organisationerne bl.a.:

Dansk bistand og tilstedeværelse i Latinamerika er et vigtigt afsæt for dialog og samarbejde med et mangfoldigt kontinent i forandring og fremdrift, samtidig med at Latinamerika byder på nye muligheder.

Dansk Industri kalder således Latinamerika for ”Danmarks nye lovende vækstmarked” og Udenrigsministeriet åbner en ny ambassade i Colombia grundet økonomiske og politiske potentialer.

De seneste års økonomiske vækst har imidlertid ikke formået at gøre op med den sociale og økonomiske ulighed, og Latinamerika er således den verdensdel, hvor der er størst forskel på rig og fattig.

Uligheden rammer især landbefolkningen og regionens oprindelige folk, som er hårdt ramt af ekstrem fattigdom, marginalisering og diskriminering. Det demokratiske spillerum er flere steder under pres, og selvom menneskerettighedssituationen er forbedret, foregår der fortsat systematiske krænkelser i mange lande, særligt når landrettigheder og naturressourcer står på spil.

Konferencen samler danske politikere, repræsentanter fra den private sektor, civilsamfundet og Latinamerikaeksperter for at diskutere udviklingen, potentialet og udfordringerne i Latinamerika.

Mød blandt andre:

  • Mogens Jensen (S) Handels-og Udviklingsminister
  • Mette Gjerskov (S) Forkvinde for det Udenrigspolitiske Nævn
  • Mette Bock (LA) Udviklingsordfører
  • Stig Glent-Madsen, Landsdommer
  • Peter Thagesen, Dansk Industri
  • Arne Grevsen, 3F
  • Niels Evendt , Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU)
  • Vagn Berthelsen, IBIS

TID: Torsdag den 23. Oktober kl. 9.00-16.00

STED: Fællessalen, Christiansborg

TILMELDING: Deltagelse er gratis, men tilmelding er påkrævet. Tilmeld dig her.
Tilmeldingsfristen er mandag d. 13. Oktober 2014. Der er begrænset deltagerantal.

Læs mere og find programmet her: http://ibis.dk/conferences/danmark-i-latinamerika/

Læs mere om NETLA: http://netla.dk/