Oprørsgrupper i Burma melder klar til fredskonference

aung_san_suu_kyi_31_ott_13_021_wiki
Forfatter billede

Langvarige og komplekse etniske oprør præger dele af Burma og gør det vanskeligt at rette op på økonomien i de pågældende regioner efter årtier med militært styre.

Nu gør den nye regering under ledelse af demokratiikonet Aung San Suu Kyi et forsøg på at komme videre i fredsprocessen.

Det sker med en fem dage lang fredskonference, der indledes på onsdag.

Nogle af de grupper, der kæmper mod Burmas regeringsstyrker, har underskrevet aftaler om våbenhvile, men de er skrøbelige.

Aung San Suu Kyi, som er udenrigsminister men i praksis leder regeringen, har lagt stor vægt på at opnå en fredsaftale med alle landets væbnede grupper. Det sagde hun, da hun og hendes civile regering tiltrådte tidligere på året.

Det er ikke bekræftet fra Bans kontor i New York, men hvis han deltager, lægger det ekstra vægt bag forhandlingerne.

Krav om afvæbning

Indtil videre har de tre grupper ikke modtaget en invitation til at deltage, men hvis det sker, vil de gerne komme, lyder udmeldingen.

Særligt i de områder, der er kontrolleret af TNLA, har der i den seneste tid været kampe mellem oprørsstyrker og regeringshæren. I en rapport for to uger siden skrev oprørshæren, at det var kommet til sammenstød med hæren tre steder på én gang, skriver Irrawaddy.