Tanzania: Befolkningen støtter præsidentens autoritære ledelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

”Hjælp, vores land er ved at blive et diktatur,” lød det fra to oppositionspolitikere fra Tanzania, der forleden besøgte København.

Læs også: Oppositionsparti: Tanzania er på vej mod diktatur (27.09.2016)

De henviste til landets præsident John Magufuli, der bl.a. har forbudt oppositionspartierne at holde politiske møder og demonstrationer.

Men i den almindelige befolkning er der opbakning til præsidenten, skriver avisen The East African, som har base i nabolandet Kenya.

Ifølge en meningsmåling siger 58 procent af de adspurgte, at de ikke opfatter Magufuli som en diktator. 30 procent er i tvivl og kun 11 procent er enige med oppositionspolitikerne der anklager præsidenten for at gøre landet til et diktatur.

Meningsmålingen afslører dog også, at mange er i tvivl om, hvad et diktatur er for en størrelse. 34 procent siger rent ud, at de ikke ved det.

At det er vigtigt, at borgerne kan og må kritisere regeringen er der generel enighed om. 95 procent af de adspurgte støtte dette synspunkt.

Et flertal på 60 procent mener, at de faktisk har større mulighed for at kritisere styret end de har haft under tidligere præsidenter – som vel at mærke alle kommer fra det samme parti, CCM.

Under halvdelen af de adspurgte mener, at oppositionen skal have lov til at holde offentlige møder og demonstrationer når der ikke er valgkamp.

Et andet resultat

Ved lanceringen af rapporten, som er udarbejdet af organisationen Twaweza fik et særligt inviteret publikum bestående af folk fra uddannelses- og forskningssektoren, mediefolk og politikere mulighed for at svare på de samme spørgsmål, som blev brugt i undersøgelsen.

Resultatet var mildt sagt anderledes end da den brede befolkning blev spurgt.

58 procent af de tilstedeværende mente, at Magufuli er en diktator og hver eneste af dem mente, at borgerne skal have lov til at kritisere regeringen.

Et flertal på syv ud af ti af de indbudte mente, at oppositionen skal have lov til at mødes og demonstrere som den vil, når den vil. Blandt hele befolkningen mener otte ud af ti at oppositionen skal rette ind, når valget er overstået og lade være med at kritisere regeringen.

Hele 83 procent mente, at det i dag er sværere og forbundet med større ricisi, at kritisere regeringen end det tidligere har været tilfældet.

Download rapporten Democracy, dictatorship and demonstrations: What do citizens really think? (PDF, 12 sider)

Læs mere om Twaweza, der står bag undersøgelsen og rapporten.