Fødselaren indledte sin diplomatiske karriere i udenrigsministeriets handelsafdeling som eksportstipendiat i Chile 1955-58.
Denne erfarng fik konsekvenser senere, da der skulle findes en all round leder til den lille danske repræsentation i det lange land på Sydamerikas vestkyst.
Vi befandt os nemlig i skæbneåret 1973, da Ole Philipson blev sendt til hovedstaden Santiago som charge d´affaires. Kort efter hans ankomst blev præsident Salvador Allende dræbt og hans venstredrejede regering væltet ved et højreorienteret militærkup, støttet af USA, og general Augusto Pinochet tog magten.
En menneskelig nødsituation af store dimensioner opstod, da militærstyret gik benhårdt efter de tidligere socialistiske magthavere og tusinder blev udsat for grusom tortur. En af dem var revolutions-helten VictorJara, hvis lemlæstede lig blev fundet i en affaldskanal med skamferet ansigt, knuste hænder og 44 skudhuller i kroppen – mere på https://en.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADctor_Jara
Philipson har senere sagt, at det eneste han fortryder, er, at diplomatiet ikke gjorde mere opmærksom på torturcentrene: “Man vidste jo, hvor de var, man kunne jo have kørt derud i samlet flok. Det var forfærdeligt at leve så tæt på disse steder, hvor folk blev pint og tortureret”.
Danmark gav visa til ca. 900 chilenske flygtninge, der måtte forlade landet under militærets forfølgelser og Philipsons opgave blev at interviewe de forfulgte og bistå med at bevilge visum til Danmark – og give husly til så mange forskræmte og rædselsslagne som muligt i det lille ambassadekompleks.
Der var på denne dystre baggrund ringe tvivl hos den dav. socialdemokratiske regering under Anker Jørgensen og et stort folketingsflertal om, at disse (politiske) flygtninge skulle have adgang til Danmark.
Ole Philipson havde en helt særlig baggrund for dette arbejde, idet han selv havde været flygtning i Sverige under Anden Verdenskrig – og i øvrigt var sydamerikansk gift i mange år.
Brød et karriereloft
Hans arbejde med de chilenske flygtninge blev påskønnet af de danske myndigheder og dav. udenrigsminister K.B. Andersen (S) meddelte derfor Philipson ved hans hjemkomst fra Chile, at han som den første fra handelsafdelingen skulle udnævnes til ambassadør.
Den første post blev i Seoul i Sydkorea og han kom senere tilbage til Sydamerika som ambassadør i Colombia 1984-88.
Siden gik karrieren over udstillingsssamarbejdet EXPO, indtil han lod sig pensionere i 2001.
Hans klare holdning til tingene kom til udtryk, da han i august 2006 var at finde blandt 22 tidl. topdiplomater, som i et debatindlæg i dagbladet Politiken skarpt kritiserede dav. statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for hans håndtering af Muhammed-krisen.
Chile er demokratisk i dag. Skæbnen indhentede til sidst Augusto Pinochet (1915-2006) for militærstyrets ugerninger – se
https://en.wikipedia.org/wiki/Augusto_Pinochet