CANCÙN: Egypten og Tyrkiets stande ligger ved siden af hinanden ved det store topmøde om biodiversitet, COP13, i Cancún. Begge kæmper for at blive vært for COP14 i 2018.
Beslutningen om værtsskabet skulle være truffet søndag eller mandag, men er nu blevet udskudt.
Men hvad kan de to nationer tilbyde som vært for et stort FN-topmøde?
Det spurgte Globalnyt de to repræsentantskaber om i konferencecentret i Cancún.
Egypterne fremhæver, at det er 16 år siden sidste store konference om biodiversitet er blevet afholdt i Afrika, og ingen af de foregående 12 FN-træf er blevet afholdt i Nordafrika.
“COP14 in Africa”, lyder det på plakater blandt de mange naturskønne billeder fra det store nordafrikanske land i standen.
Tyrkerne mener, at den gode infrastruktur og den nemme adgang til landet med flyruter til byer i hele verden, bør tale til deres fordel. Erfaringen med store konferencer, herunder det store humanitære topmøde i foråret bliver ligeledes nævnt som store plusser.
Kultur og natur
Hvis Egypterne får tildelt værtsskabet, vil den næste FN-konference om biodiversitet blive afholdt i den kendte ferieby Sharm El Sheikh, mens de tyrkiske arrangører vil placere naturdiskussionerne i storbyen Istanbul.
Begge repræsentanter taler passioneret om deres respektive historie og kultur.
Dalia Abdel Salam i egypternes stand fortæller om landets mange historiske seværdigheder fra en civilisation, der strækker sig over flere tusinder af år, helt tilbage til faraonernes tid. Tyrkerne nævner Istanbuls lange historie og mangfoldige kultur.
Når det gælder naturen, som COP14 jo handler om er der ligeledes mange rigdomme at finde begge steder, lyder budskabet fra de to rivaler. Egypten har beskyttede områder på 15% af det samlede landareal, mens tyrkerne kan prale af at beskytte 8% af landmassen.
I den tyrkiske stand forklarer repræsentanten, at det store grænseland strækker sig over tre kontinenter og rummer fire forskellige klimazoner.
Vil sponsorere fattige landes deltagelse
Et af de store problemer for fattige lande er, at de mangler ressourcerne til at deltage med store delegationer på disse topmøder.
I den tyrkiske stand nævner den delegerede, at inklusion er en af de åbenlyse grunde til at vælge landet som vært for topmødet. Tyrkerne vil sponsorere delegationer fra udviklingslande.
En del afrikanske lande kan få gavn af det, men i åbningsdebatten nævnte talspersonen for den Afrikanske Gruppe, at den støtter Egypten som vært.
Værtsskabet skulle have været afgjort i starten af den to uger lange konference, men det er blevet udskudt. Det bliver sandsynligvis afgjort fredag eller tirsdag næste uge.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.