Flygtninge tvinges fra Cameroun hjem til Nigeria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Konflikten mellem den islamistiske bevægelse Boko Haram og de nationale sikkerhedsstyrker fortsætter i det nordlige del af Nigeria og i flere af nabolandene og kampene sender fortsat mange på flugt både inden for landenes grænser og på tværs af dem.

Nu beskyldes militæret i Cameroun for at tvinge flygtninge tilbage til Nigeria mod deres vilje.

Det er organisationen Læger uden Grænser, der kommer ud med historien. Repræsentanter for organisationen har talt med flygtninge, der har boet mere end et år i Cameroun og som uden advarsel og yderligere forklaring blev tvunget til at rejse tilbage til Nigeria – nærmere bestemt en by, der hedder Banki. Byen ligger tæt ved de to landes grænse og huser i forvejen mange flygtninge fra konflikten.

I en anden by i området har Læger uden Grænser talt med flygtninge, der er vendt tilbage fra Cameroun for at komme tvangsflytning i forkøbet.

Flygtningene i småbyerne i det nordlige Nigeria lever på et eksistensminimum. De modtager ofte hjælp fra de lokale men befolkningen i området er i forvejen meget fattige, så det er stærk begrænset, hvad de har at hjælpe med. Og på grund af de store afstande og dårlig eller manglende infrastruktur er det svært for nødhjælpsorganisationerne at nå ud til de mindste samfund.

Det samme gør sig gældende for flygtningene i nabolandene. Flygtningesituationen i regionen er en af verdens for tiden største humanitære katastrofer.