Politisk kaos i Libanon efter premierministers tilbagetræden

hariri_og_putin_2017
Saad Hariri mødes med ruslands præsident Vladimir Putin under et besøg i Moskva i september 2017.
Foto: Det russiske præsidentskab.
Laurits Holdt

Libanons premierminister Saad Hariri rejste fredag til Saudi-Arabien og herfra meddelte han lørdag, at han vil træde tilbage fra sin post. Det var ifølge CNN hans andet besøg i landet på blot en uge.

Han kom med meddelelsen på TV-stationen Al-Arabiya og her sagde han blandt andet, at han frygtede for sit liv. Samtidig anklagede han Iran og den iransk-støttede milits Hizbollah for at skabe ufred i den arabiske verden.

Hizbollah er en del af koalitions-regeringen som Hariri stod i spidsen for.

Dagen før meddelelsen mødtes Saad Hariri med en repræsentant for Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei i Beirut, rapporterer BBC.

Den pludselige tilbagetræden har skabt undren og sat gang i rygtebørsen i Libanon, skriver flere internationale medier. Fra Hassan Nasrallah, leder af Hizbollah, lyder det for eksempel at Hariri blev fyret af sine saudi-arabiske bagmænd. Det afvises dog pure af Saudi-Arabiens regering.

Saad Hariri er søn af Rafik Hariri, som var premierminister i 1992 til 1998 og fra 2000 til 2004. Han blev dræbt af en bilbombe i 2005. Han havde stærke bånd til Saudi-Arabien og han havde statsborgerskab i begge lande. Også Saad Hariri anses for at have et nært forhold til Saudi-Arabien.

Fra Libanons militær lyder det, at man ikke her kender til attentatplaner mod premierministeren.

Iran og Saudi-Arabiens rivaleri

Iran og Saudi-Arabien har i flere år kæmpet om overherredømmet i regionen omkring Den arabiske Golf. Hvor det i Libanon foregår med en blanding af politik, vold og terror fører de to rivaliserende magter en regulær stedfortræderkrig i Yemen i den sydlige ende af den arabiske halvø.

Den politiske situation i Libanon har været kaotisk i mange år. Det blev opfattet som en succes, da landets politiske parter og deres støtter i henholdsvis Iran og Saudi-Arabien blev enige om at danne en koalitionsregering med Saad Hariri som premierminister mens Michel Aoun, der bleve støttet af Hizbollah, blev præsident.

Ifølge CNN var denne aftale en udløber af den amerikanske regerings atom-aftale med Iran. En aftale, der blev indgået under præsident Barack Obama og som betød lempelse af sanktionerne mod Iran og en forsigtig tilnærmelse mellem USA og Iran.

Men efter præsidentskiftet i USA er der kommet andre toner. Nuværende præsident Donald Trump har kaldt aftalen for “den værste aftale nogensinde”.

Hariris tilbagetræden kan betyde at koalitionen falder fra hinanden.