”Den uformelle økonomi er et af de største problemer for udviklingslandene”
Sådan siger Einar Hebogård Jensen, dansk ambassadør i Tanzania, som mener, at organisering af arbejdere i den uformelle økonomi er nøglen til at skabe udvikling.
”Den uformelle økonomi i de fleste udviklingslande er kæmpestor og beskæftiger langt størstedelen af arbejderne. Det er en økonomi, der er fuldstændigt udenfor de normale spor, hvor arbejdere og virksomheder er registrerede, overholder arbejdsmarkedets regler og betaler skat – de ting finder man kun i det formelle system.”
Der er ifølge Einar Hebogård Jensen et stort uudnyttet potentiale i den uformelle økonomi, og det er man mange steder ved at få øjnene op for. Det er i den uformelle økonomi, at man finder de fattigste og mest udsatte arbejdere, så formaliseringen af den uformelle økonomi er et vigtigt skridt i arbejdet med at løfte mennesker ud af fattigdom. Dette kan blandt andet ske ved at sikre arbejdstagerettigheder og at arbejderne har en stemme gennem fagbevægelsen. Samtidig kan uddannelse og muligheden for at optage små, private lån hjælpe småvirksomheder, så de ikke er for skrøbelige.
Fagforeningernes rolle
I 2015 vedtog FN’s arbejdsorganisation ILO en ny anbefaling, Rekommandation 204, om overgangen fra den uformelle til den formelle økonomi. I forbindelse med denne havde Ulandssekretariatet, i samarbejde med ILO og den regionale østafrikanske fagbevægelse EATUC, inviteret fagforeningsledere fra hele verden til en workshop i Arusha i Tanzania for at prøve at finde veje til, at fagbevægelsen kan spille en rolle for arbejderne i den uformelle økonomi.
Ulandssekretariatet har i mange år arbejdet for at sætte fokus på den uformelle økonomi, da det er her at de mest udsatte og fattige arbejdere befinder sig. Ulandssekretariatet har derfor samarbejdet med fagforeninger rundt om i verden omkring organisering af arbejdere i den uformelle økonomi. Ifølge Einer Hebogård Jensen er fagbevægelsens arbejde vigtigt, da det ikke kun styrker det enkelte individ, men bidrager til den overordnede udvikling af samfundet.
”Ved at organisere arbejdere i den uformelle økonomi og hjælpe dem til at bruge deres stemme og kræve deres rettigheder er man med til at styrke demokratiet i landene. Samtidigt åbner formaliseringen af den uformelle sektor op for at flere betaler skat til statskassen, hvilket på længere sigt er med til at styrke udviklingen i landet, da der er flere penge til infrastruktur, sundhed og uddannelse.”
Udfordringen for fagforeningerne består i at nå ud til arbejderne, der ofte er fattige mennesker som kæmper for at overleve ved småjobs, fx som daglejere, markedshandlende eller skraldesamlere – og som måske har svært ved at se, hvad de får ud af at betale medlemskab til en fagforening. Det er derfor vigtigt for fagbevægelsen at tilbyde arbejderne i den uformelle økonomi services såsom uddannelse, adgang til sociale sikkerhedsordninger og repræsentation overfor myndighederne.
Nyt territorie – workshop
Workshoppen handlede om, hvordan man bedst organiserer arbejdere i den uformelle økonomi ind i fagbevægelsen. Ifølge den danske ambassadør Einar Hebogård Jensen, som kom forbi og holdt et oplæg den ene dag, så er denne workshop netop et skridt i den rigtige retning:
”Det vigtigste ved workshoppen er at få samlet folk fra forskellige lande, som hver især har gjort sig nogle erfaringer. Hvis man i fællesskab kan finde ud af hvad der virker og afprøve det i andre lande, så finder man måske opskriften til hvordan man kan lykkes med at organisere i den uformelle økonomi.”
Den danske ambassadør deltog i workshoppen i Arusha, Tanzania d. 23-24. oktober 2017, som blev afholdt af Ulandssekretariatet i samarbejde med ILO og EATUC med deltagere fra fagforeninger fra 16 lande verden over.