Supertyfon skaber store ødelæggelser i Filippinerne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Huse er knust, el-master bøjet sammen og træer revet op af jorden i den kraftige tyfon Mangkhut, der har hærget Filippinerne.

Flere end 6 millioner mennesker befandt sig inden for tyfonens bane. Myndighederne har foretaget masseevakueringer i snesevis af områder, der blev vurderet som værende i særlig risiko, især i lavtliggende områder, områder i risiko for jordskred og i kystområder.

Millioner af børn inden for tyfonens bane

Jerome Balinton fra Red Barnet er en del af organisationens beredskabsteam, der blev udstationeret til byen Santiago, inden stormen ramte. Han har været i den nordøstlige del af Luzon og set skaderne.

”Vi er især bekymrede over de millioner af børn, der befandt sig i tyfonens bane. Mange har mistet deres hjem. Nogle kan muligvis ikke komme tilbage til skolen, fordi deres klasseværelser er slemt beskadiget. Mens vi arbejder døgnet rundt for at yde øjeblikkelig livreddende støtte, vil disse børn helt sikkert have brug for ekstra pleje og støtte i de kommende dage, uger og måneder,” siger han i en pressemeddelelse fra Red Barnet.

”Familier har fortalt os, at de var meget bange, da stormen ramte. De fortalte, at de ikke kunne gå udenfor af frygt for kraftige vinde og voldsomt regn. Mange samfund i denne del af landet er stærkt afhængige af landbruget som deres vigtigste indtægtskilde, men så mange afgrøder som majs, ris og grøntsager er blevet fuldstændig ødelagt og står under vand.”

”I nogle områder, hvor stormens øje rammer, ser det ud som om intet er intakt. Det er klart, at der vil være behov for en betydelig humanitær indsats.”

År siden en tyfon af denne størrelse

Red Barnet har indsat et hold bestående af fem hjælpearbejdere i byen Santiago allerede inden stormen ramte Filippinerne, har forudbestilte lagre af nødhjælp. Et andet hold på ti medarbejdere er ved at gøre klar til at rejse til det nordlige Luzon søndag.

Hjælpeorganisationen forbereder sig på at sende lastvogne med hjælp til det nordøstlige Luzon søndag, så hjælpen er klar til distribution i de kommende dage. Hjælpen omfatter hygiejnepakker, husholdningsartikler og plastfolie, så ofrene for tyfonen kan komme i ly for regnen.

”Vi er stadig i de tidlige stadier i forhold til at vurdere konsekvenserne, men der er ved at tegne sig et billede af ødelæggelsen i nogle områder. Mange lokalsamfund er stadig utilgængelige, fordi veje er blokeret og telefonlinjerne er nede, så vi ved ikke, hvor slemt de er ramt. Vi er især bekymrede over nogle af byerne i Cagayas bjerge.”

”Det er nogle år siden, vi har set en tyfon af denne størrelsesorden ramme landet. Vi gør alt for at nå dem, der er hårdest ramt,” siger Balinton.

Filippinernes regering har erklæret landet i højeste beredskab og står i spidsen for den humanitære indsats.

Red Barnet har erfaring fra tidligere tyfoner og andre katastrofer i Filippinerne, herunder tyfonen Haiyan i 2013, tyfonen Koppu i 2015 og tyfonen Haima i 2016.