Verden rundt om farlig journalist, mordsigtet politiker og måske en forklaring

Maria Ressa, da hun for et år siden også var i retten.
Foto: Ezra Acayan/Getty Images
Kirsten Larsen

5. december 2021

Risiko for flysikkerhed

Den filippinske journalist og chefredaktør for online mediet Rappler, Maria Ressa, har ved landets appeldomstol fået dom for, at hun godt må rejse til Norge for at modtage Nobels Fredspris. Hun fik prisen sammen med den russiske journalist Dmitri A. Muratov for deres modige kamp for ytringsfriheden, skriver New York Times.

Den filippinske regering havde stemplet Maria Ressa, som en risiko for flysikkerheden, fordi hendes gentagne internationale kritik af de legale processer i Filippinerne afslørede hendes mangel på respekt for retssystemet.

Rappler er kendt for sine undersøgelser af misinformation og af præsident Rodrigo Dutertes brutale krig mod narkotikabrug og -handel. Maria Ressa har ofte udtalt sig kritisk om præsidenten, og regeringen har syv gange fået hende anklaget for blandt andet bagvaskelse og skatteunddragelse.

KHOST, AFGHANISTAN – NOVEMBER 23: Around 1,000 people in Khost province staged a rally calling on the United States to release frozen money from Afghanistan. Protesters called on countries around the world to recognize the Taliban government and implement infrastructure projects across the country, they share their requests in Khost Afghanistan on November 23, 2021. (Photo by Sardar Shafaq/Anadolu Agency via Getty Images)

Afghanistan er splittet. Ved en nylig demonstration I Khost krævede omkring 1000 mennesker Afghanistans indefrosne midler frigivet og anerkendelse af Taliban.
Foto: Sardar Shafaq/Anadolu Agency via Getty Images

Fordømmelse af Taliban-henrettelser

USA, EU og mindst 20 andre lande har fordømt Taliban for bevægelsens henrettelser af tidligere medlemmer af politi og efterretningsvæsnet, skriver blandt andre Al Jazeera.

Menneskeretsorganisationen Human Rights Watch har offentliggjort en rapport, som dokumenterer, hvordan 47 medlemmer af de tidligere sikkerhedsstyrker er blevet dræbt eller er forsvundet. Ifølge rapporten har Human Rights Watch kendskab til mindst 100 tilfælde i de bare fire provinser, hvor de har efterforsket de 47 sager.

Taliban har lovet ikke at gennemføre hævnaktioner mod de tidligere regeringsmedlemmer, offentligt ansatte og sikkerhedsstyrker, men ledelsen har ikke kunnet eller villet opfylde det løfte.

“Nu er det op til Taliban at forhindre flere drab, holde de skyldige ansvarlige og kompensere ofrenes familier,” lyder det fra Human Rights Watch.

I den fordømmelse, som USA har taget initiativ til at sende ud, hedder det, at der er tale om alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, og at det er i strid med den amnesti, som Taliban har annonceret. Taliban skal sørge for, at amnestien for tilknyttede til den tidligere regering bliver opretholdt over hele landet.

“Vi vil fortsat måle Taliban på deres handlinger,” hedder det i udtalelsen fra landene.

ADDIS ABABA, ETHIOPIA – JANUARY 26 : Prime Minister of Lesotho, Thomas Motsoahae Thabane arrives to attend the 30th African Union Summit at Bole International Airport in Addis Ababa, Ethiopia on January 26, 2018. (Photo by Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images)

Thomas Thabane til topmøde I den Afrikanske Union I 2018 før anklagerne ramte ham.
Foto: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency/Getty Images.

Lesothos tidligere ministerpræsident anklaget for mord

Thomas Thabane, som fratrådte sidste år som ministerpræsident i Lesotho i det sydlige Afrika, er blevet sigtet for mord på sin daværende hustru, Lipolelo Thabane, i 2017. Han nuværende kone, Maesaiah Thabane, blev sidste år sigtet for samme forbrydelse, skriver BBC.

Lipolelo og Thomas Thabane flyttede fra hinanden i 2012, og på et eller andet tidspunkt i løbet af de efterfølgende fem år flyttede han sammen med Maesaiah – de bitre skilsmisseforhandlinger med Lipolelo blev aldrig afsluttet.

Lipolelo Thabane blev skudt den 14. juni 2017 foran sit hjem, to dage inden Thomas Thabane blev indsat som ministerpræsident. To måneder senere giftede han sig med Maesaiah.

De er nu begge anklaget for at have hyret lejemordere til at tage livet af Thomas Thabanes hustru. Den nu 82 årige tidligere ministerpræsident blev tvunget til at træde tilbage sidste år, da han også blev udpeget som mistænkt i sagen.

Demonstration ved Sydafrikas vilde kyst.
Foto: Amadiba Crisis Committee

Sydafrikansk lokalsamfund vil trække Shell i retten

Endnu nogle lokalsamfund prøver nu at trække olieselskabet Shell i retten. Denne gang er det en lille gruppe sydafrikanske kystsamfund på landets vilde østkyst, der vil have stoppet Shell’s undersøgelser i havet ud for kysten. Amadiba Crisis Committee fører an I protesterne og den juridiske kamp, lige som kommitéen har søgt at forhindre minedrift i området.

Beboerne på den “vilde kyst” vil have stoppet Shell’s efterforskning, som indebærer brug af soniske eksplosioner, selv om Shell ikke har en miljøgodkendelse. Det vil true hvaler, delfiner og hvad der ellers findes af havdyr og fisk i området, og det vil true kystbefolkningens økonomi, allerede inden en eventuel udvinding går i gang. 

Hvis der skal pumpes olie eller gas fra havets bund vil det medføre alvorlig forurening af vandet.

“Og alle og enhver ved, at Sydafrika og resten af verden skal vende ryggen til fossile brændstoffer for at undgå en klimakatastrofe. Alligevel har vores regering givet Shell tilladelse,” skriver kommitéen på sin Facebook side.

Men Shell har altså ingen miljøgodkendelse, og det håber man kan bruges mod olie-giganten i retten. En domstol har afvist sagen, men beboerne går videre. Og fortsætter protestaktionerne.

MOSCOW, RUSSIA – DECEMBER 5, 2021: Russia’s President Vladimir Putin is seen ahead of a ceremony to present the We Are Together prize as part of the We Are Together International Forum of Civic Engagement. Mikhail Metzel/POOL/TASS (Photo by Mikhail Metzel\TASS via Getty Images)

Hvorfor blev Putin, som han blev. BBC hævder at have en forklaring.
Foto: Mikhail Metzel\TASS via Getty Images.

BBC forklarer Putin

Vil man have et kig ind i den russiske præsident Putins problemfyldte barndom og teenageår, forstå hvorfor han blev spion, og hvorfor han giftede sig med sin Lyudmila, ja så er det præcist det, BBC tilbyder.

En ny dokumentar, som ligger bag betalingsmur, men som der er gratis prøvetilbud på lige nu.