Da Ghanas unge demokrati fik hjælp fra Vordingborg

heldgaard
Ane Nordentoft

18. november 2018

Den gode historie om Ghanas unge demokrati kunne være sluttet allerede i 1996: Fronterne imellem landets to store partier var så hårdt trukket op, at oppositionen truede med helt at boykotte valget, og det ville – mener mange – have betydet, at Ghanas demokratiske eksperiment var blevet afsporet, før det rigtigt var kommet i gang.

Oppositionen var nemlig overbevist om, at landets tidligere militærdiktator, J.J. Rawlings, havde snydt sig til valgsejren i 1992, og at han i 1996 var ved at gøre det samme. Derfor truede en boykot.

Mange gode kræfter blev sat ind på at afværge katastrofen, og ikke mindst Danida med Danmarks daværende ambassadør i Ghana, Birgit Storgaard Madsen i spidsen, arbejdede aktivt for at forlige parterne. Hun tilbød bl.a., at Danmark ville levere gennemsigtige stemmeurner for at forhindre brugen af falske stemmesedler. Det var med til at få oppositionen til at deltage i valget. Og ganske vist vandt Rawlings igen, men oppositionen vandt 62 ud af 200 pladser i parlamentet.

Ghana havde nu et demokrati med en stærk opposition. Og virksomheden Panther Plast i Vordingborg, der designede og leverede stemmeurnerne, blev i øvrigt storleverandør af gennemsigtige stemmeurner til flere afrikanske lande.

Mønsterdemokrati – men ikke alt er godt

Den historie – og mange andre – fortælles i et nyt magasin, ”Vejen til demokrati og god regeringsførelse”, der fortæller, hvordan Danmark med sin langsigtede bistand til god regeringsførelse, demokrati, decentralisering, menneskerettigheder, anti-korruption, civilsamfundet og retsvæsnet har bidraget til landets imponerende udvikling. Og til at Ghana i dag ofte fremhæves som et mønsterdemokrati i Afrika, selv om landet for blot tre årtier siden var under militært styre og i politisk og økonomisk kaos.

Magasin og ti korte film fortæller også om den 72-årige Kojo Obeng, der sad varetægtsfængslet i 8 år og 5 måneder, før et dansk-støttet program bragte ham tilbage til friheden. Om dansk støtte til decentralisering, der har bidraget til at bringe basale velfærdsydelser til Ghanas yderområder, og til, at der nu er udsigt til, at Ghana langt om længe vil afskaffe bestemmelsen om, at alle borgmestre udpeges af præsidenten. Der er planer om en folkeafstemning næste år, der kan bane vejen for, at borgmestrene skal vælges ved lokale valg.

Men ikke alt er godt i Ghana. Magasinet fortæller også om korruption, som er et stigende problem i Ghana, selv om Danida også har støttet kampen mod korruption i mange år.

Samarbejde med Ghana udfases i år 2020

Magasin og film udgives af den danske ambassade i Ghana i anledning af, at det danske udviklingssamarbejde om god regeringsførelse i Ghana udfases over de kommende måneder.

”Og det er vigtigt, at både succeser og udfordringer dokumenteres på en måde, der rækker ud til den brede befolkning, både i Ghana og i Danmark,” siger Danmarks ambassadør i Ghana, Tove Degnbol.

Danmarks udviklingssamarbejde med Ghana udfases helt i år 2020. Det blev indledt helt tilbage i tiden lige efter Ghanas uafhængighed i 1957, men kom på grund af politisk uro i Ghana først for alvor i gang omkring 1990.

Siden da er den danske støtte til Ghana løbet op i ca. 13 mia. kr. Til gengæld udvider Danmark i disse år handelssamarbejdet med Ghana og bevarer derfor ambassaden i Accra. Udfasningen af udviklingssamarbejdet blev besluttet i 2013, efter at Ghana i 2010 – efter flere år med stor økonomisk vækst – gik fra at været et lavindkomstland til et lavere mellemindkomstland.

Magasin og film er produceret af freelancejournalisterne Jesper Heldgaard og Bo Illum Jørgensen og kan ses her