Sønnen til Mozambiques tidligere præsident, Armando Guebuza, blev søndag arresteret i hovedstaden Maputo.
Ndabi Guebuza, ex-præsidentens førstefødte, er ved en amerikansk domstol anklaget for at have modtaget næsten 60 millioner kr. i bestikkelse.
Yderligere syv højtstående mozambiquiske embedsmænd og forretningsfolk blev samme weekend arresteret. Den lokale uafhængige tv-station, STV, oplyser, at alle er sigtet for delatighed i en svindel- og korruptionsskandale med rødder i ex-præsidentens regering.
Økonomisk-politisk elite
Armand Guebuza er en af landets rigeste mænd. Hans formue blev grundlagt medens han var øverstbefalende for det militære efterretningsvæsen, leder af regeringspartiet Frelimo og autoritær præsident i årene 2005-2015.
Medens han regerede, stiftede et konsortium af ministre og højtstående embedsmænd samt lokale og udenlandske forretningsfolk tre firmaer i landet med formålet at svindle sig til en større formue. De skaffede udlandslån for tolv milliarder kroner til firmaerne, sikret med ulovlige statsgarantier af daværende finansminister Manuel Chang.
Chang sørgede desuden for at hemmeligholde både lån og garantier for IMF, Verdensbanken og andre donorer, der var lovet fuld indsigt i statsfinanserne og stop for lån som betingelse for deres omfattende udviklingsstøtte.
Da selskaberne i 2016 ikke kunne betale et renteafdrag på 4,2 mio. kr., henvendte kreditorerne sig til den mozambiquiske stat for at få deres penge på baggrund af statsgarantierne.
Dermed blev lånene kendt: Med Danmark som det første donorland lukkede IMF, Verdensbanken og andre for al bistand. Værdien af Mozambiques valuta dykkede, og landet gik i betalingsstandsning.
Den tidligere donordarling er stadig ikke et kreditværdigt papir. Staten og virksomheder har kun få og dyre muligheder for at få lån.
Ansvaret overdraget
Krisen indtrådte et år efter Guebuza planmæssigt var trådt tilbage og posten overdraget til en yngre partifælle, Filipe Nyusi. De lånte penge var brugt, og Frelimo-regeringen var ikke samarbejdsvillige i en donor-betalt undersøgelse af de krakkede firmaer.
Civilsamfundsorganisationer har opfordret staten til ikke at tilbagebetale de udenlandske lån. Parlamentet, der domineres af Frelimo, har afvist kravet, og i januar indgik regeringen en aftale om tilbagebetaling af lånene fra landets første indtægter fra sine gasfelter.
Oppositionen har anklaget Nyusi, politiet og landets anklagemyndighed for at nøle i efterforskningen af sagen.
Kamp om Chang
Kort før nytår tilbageholdte sydafrikansk politi imidlertid daværende finansminister Chang på baggrund af en international arrestordre, udstedt af en anklager i New York.
Den amerikanske anklagemyndighed sigter otte politikere, embeds-, forretnings- og bankmænd på tre kontinenter for et finansielt komplot, der belønnede sig selv med mindst 1,2 milliarder kroner i bestikkelse og korruption.
Chang er blandt andet anklaget for at have modtaget 72 millioner kroner i bestikkelse for at facilitere de ulovlige lån.
Udlevering eller hjemlevering
Mozambique forsøgte i januar at annuller den amerikanske udleveringsbegæring med et krav om selv at få Chang udleveret. Dette blev imidlertid afvist af den sydafrikanske domstol, da det viste sig, at Mozambique ikke havde udstedt nogen arrestordre på den tidligere finansminister.
Denne blev udstedt nogle uger senere i en bølge af arrestordrer mod en række lokale forretningsmænd og tidligere politikere eller embedsmænd – også på Chang, der dog fortsat er varetægtsfængslet i Sydafrika.
Weekendens arrestation af yderligereotte politisk forbundne forretningsmænd og daværnede højtstående embeds- og efterretningsmænd markerer en intern, mozambiquisk optrapning af sagens efterforskning.
Paladsintrige
Forsvareren for Guebuzas søn hævder, at arrestationen skyldes en intern magtkamp i Frelimo forud for et vigtigt valg til efteråret. ”Partiet forsøger at ofre Guebuza-familien” siger sagføreren, Alexandre Chivale til det lokale medie, O País. Mozambique afholder præsident-, parlament- og lokalvalg til oktober.
I Sydafrika har Chang i mellemtiden forgæves ført en række begæringer om at blive løsladt mod kaution. Han tabte endelig sagen forleden. Dommeren begrundede afvisningen med, at hun mente, at Chang har skjulte midler, der kunne hjælpe ham til at flygte til Mozambique.
Da kautionsspørgsmålet nu er endelig afgjort, skrider den sydafrikanske domstol i næste uge til behandlingen af den amerikanske udleveringsanmodning – og en senere genfremsat mozambiquisk arrestordre og udleveringsanmodning.