Skibene er ladet med affald. Og de er nu på vej til vestlige lande.
Det drejer sig om brugt plastik og meget andet skrald, som er blevet sendt fra destinationer i vesten til FIlippinerne og Malaysia. Sidstnævnte sendte tirsdag 10 containere fyldt med skrald tilbage til afsenderen.
“Denne praksis er uretfærdig og uciviliseret og derfor beder vi udviklede lande om at gentænke deres metoder for affaldshåndtering og stoppe med at sende affald til andre lande”, siger Malaysias minister for energi, klima og miljø, Yeo Bee Yin, ifølge det malaysiske medie Malay Mail.
Også i Filippinerne vil man sende skrald i anseelige mængder tilbage til vestlige lande. I flere år har øriget kæmpet med Canada om containere med i alt 1.500 ton affald. Nu er containerne sendt tilbage til Canada, efter det nordamerikanske land endeligt har indvilget i at modtage det.
Det skete efter, at den filippinske præsident, Rodrigo Duterte truede med at dumpe skraldet i canadiske farvande.
“Filippinerne er en uafhængig, suveræn nation, der ikke skal behandles som skrald af udenlandske nationer”, siger en talsmand for Duterte, ifølge DR.
“Forrædere”
Der har været fokus på den store trafik med affald fra rige lande til Sydøstasien siden Kina indførte et forbud mod import af plastikaffald i efteråret 2017. Herefter blev mange af sendingerne rettet mod nabolande som Malaysia, Vietnam, Filippinerne og Indonesien.
Allerede i efteråret begyndte nogle af disse lande at indføre forbud mod skraldeimporten. Den er imidlertid fortsat, da eksportørerne har sendt gennem nationale firmaer.
Disse firmaer får hårde ord med på vejen af Yeo Bee Yin.
“Malaysia vil ikke fortsætte med at være losseplads for udviklede lande og de, der er ansvarlige for disse ulovlige aktiviteter er forrædere”, siger hun.
Ministeren nævner, at firmaer, der har importeret skraldet kommer til at betale for at få containerne returneret.
Samtidigt nævner ministeren, at der bliver arbejdet med en liste over de genbrugsvirksomheder i vesten, som har sendt affaldet, og at den vil blive delt med de respektive regeringer.
Ny internationale aftale
Meget af den plastik, som ender i oceanerne kommer fra asiatiske lande. Det er imidlertid blevet åbenlyst, at en stor del af dette har sin oprindelse i Vesten.
Fra 2009 til 2018 blev i alt 3 til 3,6 millioner ton plastskrald årligt eksporteret af blot tre lande, Japan, EU og USA, ifølge The Nikkey.
Yale Environment skriver, at der i det kommende årti er 111 millioner ton plastik, som der på grund af Kinas forbud skal findes en anden løsning med.
Kinas og senest Indiens stop for import af skrald har skabt en “genbrugskrise” i Australien, skriver The Syney Morning Herald. Amerikanske stater er ligeledes i vildrede over, hvad der nu skal ske med affaldet.
En international aftale indgået tidligere i maj gør det ulovligt at eksportere plastikskrald uden modtagerlandets accept. Det betyder, at “finten” med at sende gennem nationale virksomheder ikke længere kan anvendes, selv for USA, som ellers ikke er med i aftalen.
Rige lande må derfor selv finde en løsning på, hvad der skal ske med dyngerne af plastikskrald. EU præsenterede et halvt år efter Kinas forbud en strategi for cirkulær økonomi med krav til medlemslandene om at genbruge mere.
Der er krav til medlemslandene om helt at stoppe med at deponere affald på lossepladser. Derudover skal 55% af husholdningsaffaldet og 65% af emballageskraldet genbruges senest i 2025. I 2030 er målet genbrug af 65% af husholdningernes skrald samt 70% af emballagen.