(BEIRUT) En konservativ juraprofessor uden parti og en populistisk medieejer, der sidder i fængsel, anklaget for hvidvaskning og skattesvindel. De står som de to vindere af den første runde af præsidentvalget i Tunesien ifølge valgstedsmålinger fra Sigma Conseil. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.
Det officielle resultat forventes at ligge klar tirsdag. Men alt tyder altså på, at det bliver Kais Saied, den partiløse professor, og Nabil Karoui, den fængslede mediemogul, der skal dyste om den tunesiske præsidentpost i den anden og afgørende runde, der efter planen skal holdes den 13. oktober.
Kais Saied står til højst overraskende 19,5 procent af stemmerne, lyder der fra Sigma Conseil, mens Nabil Karoui forventes at lande på 15,5 procent.
Selvom intet endnu er bekræftet, har både Saieds og Karouis lejre været hurtige til at erklære sig selv som sejrherrer af valget.
Saied, som er konservativ og professor i forfatningsret, siger ifølge Reuters, at ”sejren bringer ansvar med sig for at ændre frustration til håb. Det er et nyt skridt i tunesisk historie.”
Den partiløse kandidat har ingen politisk erfaring. Men blandt Tunesiens unge vælgere, som er trætte af landets mange korruptionsskandaler, nyder Saied stor popularitet for sin kritik af systemet og rolle som outsider.
Karoui, der ejer en TV-station, har derimod slået sig selv op som de fattiges fortaler. Sent søndag aften læste hans kone en valgreaktion op, som han har skrevet i fængslet.
”Den tunesiske befolkning ønsker at se forandring, at sige nej til uretfærdighed, nej til fattigdom, nej til marginalisering og ja til en fair stat.”
Det skriver nyhedsbureauet AP, der også beretter, at Karouis hold af advokater håber, at han præsidentkandidaten kan blive løsladt allerede mandag.
Den nuværende premierminister, Yousef Chahed, der var anset som en favoritterne ved søndagens valg, måtte nøjes med en beskeden femteplads ifølge valgstedsmålingen.
De arabiske oprør, også kendt som ”det arabiske forår”, blev indledt i 2011 i Tunesien. Det er det eneste land i regionen, hvor folkets krav om demokrati er blevet indfriet.
Op til første runde af valget blev Tunesien også det første land i Nordafrika, hvor der blev afholdt direkte tv-debatter med alle 26 præsidentkandidater.
Præsidentvalget i Tunesien skulle oprindeligt have fundet sted i november, men det blev fremrykket, efter at præsident Beji Caid Essebsi døde i juli i en alder af 92 år.