Zimbabwe fyrer læger – minister får behandling i Sydafrika
Kun få dage efter, at Zimbabwes regering havde sagt god for at sætte masseafskedigelser i gang og fyre ikke mindre end en tredjedel af landets læger, har udenrigsminister Sibusiso Moyo været en tur på hospitalet.
Dog ikke på et zimbabwisk hospital. Ministeren rejste i stedet til Sydafrika for at få behandling. Moyo lider en af nyresygdom der gør, at han ofte er indlagt eller til kontrol.
Massefyringerne af læger betyder, at millioner af mennesker i Zimbabwe ikke har adgang til sundhedsydelser. Mange hospitaler har ganske enkelt ingen læger, efter at regeringen har indledt fyringer af over 500 læger, som har strejket siden begyndelsen af september på grund af manglende lønudbetaling.
Lægemanglen berører dog ikke præsident Emmerson Mnangagwa eller hans regering, der får behandling på udenlandske hospitaler på skatteydernes regning, skriver netmediet ZimLive.
Politi i Uganda anholder 120 mennesker på LGBT-venlig bar
Efter en aktion mod Ram Bar, der ligger i Ugandas hovedstad, Kampala, vil ugandiske myndigheder sigte 67 personer for forstyrrelse af den offentlige ro og orden.
Aktivister betragter politiets aktion, hvor der i første omgang blev anholdt 120 mennesker, som det seneste angreb mod LGBT-miljøet i Uganda.
Fra politiets side er der kommet forskellige meldinger om, hvilke lovovertrædelser de anholdte skal have begået. Først forklarede Kampalas politichef, Patrick Onyango, ifølge nyhedssitet AllAfrica, at ”efterretninger” havde peget i retning af, at Ram Bar fungerer som massagested – af den skumle slags, antydes det – om dagen og opiumshule om aftenen og natten.
Senere på ugen lød det ifølge blandt andet VOA News, at 67 af de anholdte bliver sigtet for at forstyrre den offentlige ro og orden.
Aktivister i det ugandiske LGBT-samfund siger, at de anholdte var forsamlet til et møde om sundhed og forebyggelse af hiv-smitte, da politiet trængte ind og anholdt 120 forsamlede.
Tidligere har LGBT-forkæmpere forklaret, at ugandiske myndigheder kun sjældent rejser sigtelse mod LGBT-personer efter den omstridte paragraf i landets straffelov, der i værste fald kan give fængsel på livstid for at praktisere homoseksualitet. I stedet bliver anholdte sigtet efter andre paragraffer i straffeloven og ind imellem udstillet i medierne.
Uganda betragtes som et af de vanskeligste steder i verden at være homoseksuel, biseksuel eller transperson.
Medstifter af De Hvide Hjelme fundet død i Istanbul
En tidligere britisk officer, som var med til at grundlægge den civile hjælpetjeneste De Hvide Hjelme, der forsøger at redde ofrene for bombardementer af syriske byer, er fundet død tæt ved sit hjem i den tyrkiske millionby Istanbul.
Officeren, den 48-årige James Le Mesurier, døde kun få dage efter, at det russiske udenrigsministerium havde rettet en kras kritik mod ham og beskyldt ham for at være spion, skriver den britiske avis The Independent.
Årsagen til James Le Mesuriers død er endnu ikke klarlagt, men kolleger siger, at han faldt ned fra sin altan. Tyrkiske efterforskere har indtil videre ikke fundet noget der tyder på, at der ligger en forbrydelse bag hans død, skriver The Guardian.
De Hvide Hjelme er en omstridt gruppe. Kritikere af organisationen – herunder Rusland og den syriske præsident Bashar al-Assad – hævder, at gruppen er en terrororganisation.
Hjælpeorganisationen blev portrætteret i en prisbelønnet dokumentarfilm, der kan ses på Netflix – her er traileren:
Nye angreb mellem Israel og Gaza
Torsdag var hundredvis af sørgende samlet i Gazastriben til begravelse for otte familiemedlemmer, som er de seneste ofre for israelske luftangreb mod den palæstinensiske enklave. Det skriver den arabiske tv-station al-Jazeera.
De otte medlemmer af familien Abu Malhous – hvis familieoverhoved, Rasmi Abu Malhous, også var fremtrædende medlem af Islamisk Jihad – er blandt de i alt 34 palæstinensere, der ifølge sundhedsministeriet i Gaza er blevet dræbt siden tirsdag morgen.
På israelsk side er 63 mennesker blevet kvæstet af de raketter, som militante palæstinensiske grupper har affyret hen over grænsen, oplyser israelske myndigheder.
De seneste uroligheder blussede op, efter at Israels militær i de tidlige morgentimer tirsdag rettede et luftangreb mod et hus i Gaza, der tilhører en leder af den militante gruppe Islamisk Jihad. Den militante leder, Bahaa Abu al-Ata, blev dræbt sammen med sin hustru. Israel betegner ham som en betydelig figur i den militante palæstinensiske opstand og mistænker ham for at have stået mod adskillige væbnede angreb mod israelsk jord.
Drabet på ham fik omgående palæstinensiske grupper til at svare igen. Omkring 200 raketter fløj mod Israel i løbet af tirsdagen.
Torsdag aften var der meldinger om, at en våbenhvile var ved at være på plads mellem de stridende parter.