Efter folkeafstemningen sidste år, hvor 80 procent af befolkningen stemte for en ny forfatning, var planen, at chilenerne skulle stemme på repræsentanterne til det kommende forfatningskonvent den 11. april 2021.
Læs også: Chile stemmer Pinochet-forfatning i graven
Samme dag skulle der også være kommunal- og guvernørvalg. I alt skulle der stemmes om fire poster; forfatningsrepræsentant, guvernør, borgmester og byrådsmedlemmer. I sidste øjeblik, mindre end en fire dage før valget, stemte kongressen for regeringens lovforslag om at udsætte valgene til midten af maj på grund af den aktuelle sundhedssituation.
Usikkerhed og politisk uansvarlighed
Generelt har valgkampagnen været præget af usikkerhed grundet pandemien, som stadig rammer Chile hårdt. Regeringen er blevet kritiseret voldsomt af sundhedspersonalets fagforeninger og oppositionen for sin håndtering af sundhedssituationen. Eksperter mener, at regeringen ikke har taget situationen alvorligt, og derfor står Chile nu med alt for mange aktive smittede (38.496 i alt) og fyldte akutsenge på landets hospitaler og private klinikker.
Stort set alle er dog enige om, at det er den rigtige beslutning at udskyde valget. Hvad, der endnu er usikkert, er, om situationen kan nå at ændre sig til det bedre inden de nye datoer for valget. Lægernes fagforening og sundhedseksperter peger på, at det afhænger af de nye tiltag, og om befolkningen vil efterleve dem. Der er indført forbud mod at sælge bestemte varer (for at undgå at folk shopper), og udgangsforbuddet er rykket frem til kl. 21.00 i hele landet (fra 22.00). Desuden har kongressen – mod højrefløjs-regeringens vilje – endnu engang vedtaget at udbetale sociale ydelser og billige lån til folk, der står uden arbejde på grund af krisen.
Et år med udgangsforbud men uden effekt
Chiles regering valgte i marts sidste år at indføre natligt udgangsforbud fra kl. 22.00 til 05.00 i alle landets kommuner. Dette tiltag er blevet kritiseret af mange, for i mellemtiden fungerer Santiagos overfyldte metro og busser fra morgen til aften, og store shoppingcentre har været holdt åbne hele tiden. Disse modsatrettede tiltag har skabt en situation med lav tiltro til landets regering og sundhedsministerium, og mange følger ikke myndighedernes anvisninger og påbud om at blive hjemme og undgå store forsamlinger. Dels fordi de er tvunget til at arbejde uden for hjemmet, men også fordi der er en opfattelse af, at tiltagene er absurde og ikke reelt hjælper til at holde smitten nede; “Jeg må gerne køre i en propfyldt metro på arbejde, men jeg må ikke gå en aftentur.”
Regeringen har under hele pandemien fastholdt ideen om, at i Chile går det godt, og fremstillet landet som et eksempel til efterfølgelse, men virkeligheden er en anden. Det viser udskydelsen af valget i sidste øjeblik med al tydelighed. Det chilenske glansbillede er endnu en gang revnet.
Tre ugers kampagne-pause
For kandidaterne til de forskellige valg har det selvfølgelig også skabt usikkerhed og bekymring i forhold til deres kampagner. Loven, der udskyder valget, betyder at der fra den 8. april og til og med den 28. april ikke må føres valgkamp. Chiles Valginstitution (SERVEL) har dog meddelt, at den ikke har kapacitet til at kontrollere, om der føres valgkamp. Det er derfor op til borgere og andre kandidater at indberette, hvis der i nogle kommuner fortsat hænger valgplakater eller uddeles flyers.
Nis Aamand Hejlskov Sørensen er uddannet sociolog fra Københavns Universitet og bosiddende i Chile.