Bistanden kort: Rør blot ikke ved min gamle jul

Dette års udgave af Børnenes U-landskalender har Kenya i fokus, og det er Folkekirkens Nødhjælp som står bag den.


Foto: Skærmbillede fra u-landskalender.dk
Laurits Holdt

16. december 2021

Enden på 2021 er nær, og det betyder ikke bare, at julen står for døren, planerne for nytårsaften skal gøres færdige, og at hjemmeskolen igen er en ting. Det betyder også, at de sidste penge på budgetterne skal bruges. Det er ikke anderledes i Udenrigsministeriet end hos os andre, og det ses tydeligt i denne uges udgave af Bistanden kort. Velkommen til.

Næppe havde nyheden om at Danmark vil leje 300 fængselspladser i Kosovo før nyheden om, at Kosovo får mere ud af det end blot lejeudgifterne.

Til dialogen, engagementet og samarbejdet i og med Kosovo bliver der afsat 45 millioner kroner fra udviklingsbistanden årligt, som Jesper Heldgaard forklarer mere om her.

Så kan der søges om at stå for u-landskalenderen i 2023

Udenrigsministeriet har i år haft gang i den brede kost i forhold til oplysningsarbejdet. Det kostede Magasinet 360° livet, og har hvirvlet op i de forskellige tilskudspuljer, hvilket vi her på redaktionen har skrevet en del om.

Men nogen i ministeriet har måske haft Peter Fabers juleklassiker ”Sikken voldsom trængsel og alarm” i baghovedet, som slutter med linjen ”rør blot ikke ved min gamle jul”. I hvert fald er Børnenes U-landskalender fortsat en del af oplysningsarbejdet fra Asiatisk Plads i samarbejde med Danmarks Radio.

Hvert år bliver julekalenderen tildelt en dansk civilsamfundorganisation, og nu er tiden kommet til at indsende ansøgninger, hvis man vil ind i danskernes julestuer om to år. Alle danske organisationer, der beskæftiger sig med udviklingssamarbejde eller humanitært arbejde kan søge.

Julekalenderen skal have fokus på et bestemt land, som for det første er på OECD/DACs liste over lande, der kan modtage udviklingsbistand.

For det andet skal landet have ”strategisk geografisk eller tematisk relevans for Danmark”.

For det tredje skal Danmark have udviklingspolitiske eller humanitære indsatser i det pågældende land.

Endelig skal der være ”en rimelig variation over tid i de udvalgte lande, regioner og tematikker.”

Med nyhederne om en ny dansk ven på Balkan og vores nylige artikel om, at de fleste udgaver af Børnenes U-landskalender har fokus på lande i Afrika in mente, så må ugens staldtip være at se mod Kosovo.

Fristen for at indsende interessetilkendegivelse er 12. februar 2022. Læs meget mere om kravene og ansøgningsprocessen her.

Læs om U-landskalenderen og se oversigten over tidligere års projekter her: Bagom Børnenes U-landskalender – Børnenes U-landskalender 2021

Flere penge til internationalt fredsarbejde

Regeringen vil afsætte i alt 150 millioner kroner til FN’s Fredsopbygningsfond frem mod 2023. Det svarer til en 50 procents forøgelse i forhold til det seneste bidrag, Danmark gav til fonden for perioden 2018-20, skiver Udenrigsministeriet. Danmark har støttet FN’s Fredsopbygningsfond siden dens lancering i 2006.

Den nye støtte er et vigtigt led i Danmarks øgede engagement i FN’s arbejde for at fremme fred og sikkerhed rundt om i verden. Dette øgede engagement skal nok blandt andet ses i lyset af, at regeringen arbejder på at skaffe en plads til Danmark i FN’s sikkerhedsråd i perioden 2025-2026. Til det er tidligere udenrigsminister og næstformand for partiet Venstre Kristian Jensen blev ansat som omrejsende lobbyist-ambassadør.

Konkret vil den danske støtte blandt andet gå til fondens bestræbelser for at fremme dialog og inklusion af kvinder og unge i fredsprocesser. Bidraget vil også støtte Fondens arbejde med klimaforandringernes indvirkning på ustabilitet og konflikt, forklarer Udenrigsministeriet.

Det nye danske bidrag kommer fra Freds- og Stabiliseringsfonden, som finansieres af Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i fællesskab.

Længere udfasning af dansk sundhedsbistand i Kenya

Den danske støtte til den primære sundhedssektor, altså den del af sundhedssektoren, som er tættest på borgerne, i Kenya skulle være udfaset midt i 2024. Men det er blevet ændret til slutningen af 2025, for at sikre en mere gradvis udfasning. Forlængelsen af støtten bliver finansieret med 75 millioner kroner. Det fremgår af referatet fra november-mødet i Udviklingspolitisk Råd.

Fra vores egen sider

I den forløbne uge bragte vi blandt andet tredje del af adventsserien om de ”grænseløse” organisationer. Denne gang om Tandsundhed Uden Grænser. Den sidste artikel i serien kommer på søndag, og hvad den handler om, skal i bedste juletradition være en overraskelse.

I sidste uge bragte vi historien om, at der endnu ikke er kommet en udmelding fra Udenrigsministeriet om, hvilket af de danske civilsamfundsorganisationer, der får en såkaldt strategisk partnerskabsaftale med ministeriet i de kommende fire år. Hvis en organisation får en sådan aftale, betyder det meget kort fortalt at den kommer på finansloven i perioden. Situationen er mildt sagt en smule kritisk, fordi de nuværende aftaler udløber til nytår.

Endelig bragte vi den triste nyhed, at Kjeld Juul er død. Han var en af grundlæggerne af det danske udviklingssamarbejde. og han blev 94 år. Knud Vilby har skrevet nekrologen.

Det var alt, vi valgte at bringe i denne uge. Har du eller din organisation tips til nyheder og andre historier fra det danske udviklings- og bistandsmiljø, så tøv ikke med at sende dem til os på [email protected]